Милена Славова спечели делото във ВАС: Съдът не видя дискриминация срещу LGBT общността Снимка: © Нова ТВ (Черешката на тортата)

Милена Славова спечели окончателно съдебния спор, който се водеше срещу нейни обидни публикации спрямо участниците в София прайд.

Върховният административен съд е решил, че Славова не е засегнала идентичността и човешкото достойнство на LGBT-общността, а е изказване срещу "отделни прояви (гей-парад) и отделни участници в тях (точно описание с външен вид и конкретна постъпка)".

Клуб З цитират решението на ВАС, в което се казв, че "цялостното поведение на касационната жалбоподателка Милена Славова демонстрира разграничението, което тя прави между „участници в гей паради“ и „лица с хомосексуална ориентация“.

Във FB-профила си тя беше пуснала провокативна снимка с текст: "Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

"В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите. Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група", пише в мотивите.

Според върховните съдии "общественото положение на Милена Славова не предполага притежаване или стремеж към придобиване на официална публична власт, чрез която тя да е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения".

Те правят сравнение с казуса на певицата и други дела пред Европейския съд за правата на човека, водени срещу кметовете на Москва и Варшава за дискриминация срещу организатори на LGBT-паради.

"Публичният й образ на човек с алтернативно на общественото мнение също a priori изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основаната на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, непоносимост и нетърпимост", се казва още в мотивите.

"Инцидентното използване на отделни фрази с негативно съдържание не достига „определено ниво“ и „праг на суровост“ за определянето им като проява на дискриминация", смятат още във ВАС.

Решението слага край на продължителния спор между Милена Славова и правозащитни организации, който се превърна в медиен скандал и раздели общественото мнение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024