Милиардерът Бабиш vs. генералът Павел на балотаж за президент в Чехия Снимка: © Getty Images

Милиардерът и бивш премиер Андрей Бабиш води в първия тур от президентските избори в Чехия, който завърши в събота, съобщава "Ройтерс".

Президентската надпревара ще бъде решена на балотаж след две седмици, а основният съперник на Бабиш ще бъде пенсионираният генерал Петр Павел. Той е вторият кандидат, събрал най-много гласове на първи тур.

Изборите са важни за Чехия - държава членка на ЕС и на НАТО, въпреки че президентският пост е лишен от изпълнителна власт. Но все пак в правомощията на президента на страната е да прави ключови назначения в съдилищата и централната банка. Той е главнокомандващ на армията и има думата и по въпроси от външната политика.

Резултатите от 93,5% от избирателните райони в Чехия показват, че Бабиш печели с 35,8% от гласовете, изпреварвайки Павел с 34,6%. Дануше Нерудова, която в месеците преди изборите се нареждаше до двамата водещи кандидати, заема трето място с разочароващите 14%.

61-годишният Петр Павел е независим кандидат на изборите. Опитът му като ръководител на чешката армия и на Военния комитет на НАТО определено е плюс на фона на настоящата ситуация, в която Русия води война в Европа - срещу Украйна.

Другият кандидат е отдавна познат на политическата сцена в Чехия. Това е 68-годишния милиардер и бивш премиер на страната Андрей Бабиш, който в момента оглавява най-голямата опозиционна партия в парламента.

Както Павел, така и Бабиш, вероятно ще бъдат по-прозападно настроени от Милош Земан, чийто втори и последен президентски мандат ще приключи през март. През по-голямата част от управлението си Земан се опитваше да изгради по-близки отношения с Китай и Русия.

При вота, който се проведе в петък и събота, Павел води пред всички кандидати в Прага, Централна Бохемия, Южна Моравия, Либерец и Храдец Кралове, а Бабиш - в останалите девет избирателни района на страната.

Вторият тур на изборите ще се проведе точно след две седмици, като избирателните секции ще бъдат отворени на 27 януари, а гласуването ще приключи на 28 януари.

Трима от претендите в изборите за президент на Чехия Бивш премиер, пенсиониран генерал и други шест претенденти се борят за поста президент на Чехия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024