Минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари

780 лева ще е минималната работна заплата от 1-ви януари 2023 година.

Служебното правителство прие постановлението за определяне размерa на най-ниското възнаграждение.

Вицепремиерът Лазар Лазаров заяви, че нарастването на годишна база е 20 на 100 и напълно покрива годишното поскъпване на живота.

От друга страна увеличението със 70 лева няма да повлияе на инфлацията у нас.

"Ние твърдим, че с този размер на минималната работна заплата, няма да се генерира и няма да има съществено влияние върху инфлационните процеси, но пък има компенсираща фукция, така че минималната работна заплата да може да изпълнява своите две функции - икономическа, като основен измерител на най-ниското заплащане в една икономика, и социален - да осигурява възможности на получаващите я да покриват основните си жизнени потребности", каза Лазаров.

От МС написаха, че предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите.

Очаква се ръстът на най-ниското възнаграждение за труд да повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще увеличи мотивацията на работната сила и да намали нелоялната конкуренция.

Лазар Лазаров уточни, че в началото на 2023 г. със социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще започнат работа по създаване на механизъм за определяне на минималната работна заплата за страната и на условия и предпоставки за транспонирането на директивата за адекватни минимални работни заплати.

Напомняме, че миналата седмица парламентът опита да вдигне минималната заплата на 850 лв., но предложенията в удължителния закон на бюджета бяха отхвърлени, а промените в Кодекса на труда не влязоха за второ четене в зала. От синдикатите настояха за 850 лв. минимална заплата и заплашиха с протести.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023