Министърът на електронното управление се сдоби с охрана Снимка: © Булевард България

Пет дни преди втория тур на изборите - човекът, който би трябвало да удостовери сигурността на машинния вот, се оказа под полицейска охрана.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е с назначена охрана от ГД "Жандармерия и СОБТ", след като е дал показания пред КПКОНПИ, твърди БНТ, като се позовава на своя информация.

Разпитът на Йоловски е във връзка с негови твърдения, че е подлаган на натиск от страна на Кирил Петков и предшественика си Божидар Божанов заради предполагаеми обществени поръчки за 640 млн. лв.

До този момент министърът не е давал публична информация за това как е заплашван и защо - твърденията за това дойдоха не от него пред медиите, а от преразказ на депутати, които са разговаряли с него на председателския съвет от миналия петък в разгара на скандала с ДАНС в Министерството на електронното управление.

Божанов определи като "абсолютни лъжи" намеците, че е замесен в подобна схема.

"Това са абсолютни лъжи. Никога не е имало такъв разговор - нито сме обсъждали поръчки, нито е имало заплахи за каквото и да било. Ще съдействам максимално на компетентните органи за установяване на истината. Нямам никаква представа каква е причината за такива твърдения. Надявам се всичко това да е нелепо недоразумение, а не част от политически сценарий", написа той във Facebook.

Той посочва, че споменаваната сума от 640 млн. лв. "няма как да се изхарчат за краткия период на правителството", а разходите на министерството и предшестващата го държавна агенция за последните 5 години са около 135 млн. лв. - почти пет пъти по-малко.

"Приел съм, че ще бъда обект на абсурдни политически атаки. Те са очаквани в предизборна обстановка и са част от калния терен, на който се намираме, докато опитваме да променим България", пише Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024