Министърът на отбраната очаква пряка намеса на Русия в изборите на 9 юни

"България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси" - това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на откриването на сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Запрянов потвърди, че службите в България са очакват дезинформационни кампании от Русия по време на предстоящите избори и са "изключително внимателни".

"Русия изпрати много добре структурирани послания, че българската помощ е пряко участие във войната. А за да се прати помощ, трябва да има обществена подкрепа. И всъщност това послание някак намали обществената подкрепа за правителството", каза той.

"Русия пряко ни обвиняваше, че незаконно изпращаме военни в Украйна. Това е фалшива новина. Когато говорим за изборите, отново подкрепата за Украйна е част от тезите на опозиционните партии, които са прокремълски. Те твърдят, че такава подкрепа ще ангажира България във войната", каза той.

Запрянов обърна внимание на факта, че вече трета година след началото на войната Русия все още не може да надделее срещу Украйна.

"Резултатът на фронтовата линия е много важен за бъдещите преговори", каза той.

България е домакин на пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в НДК.

В понеделник се очаква в София да пристигне и генералният секретар на съюза Йенс Столтенберг. Това е първото му посещение след 2019 г. в България.

В понеделник в заседанието ще вземе участие и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров чрез видеоконферентна връзка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024