Министърът на правосъдието е заплашван от Митко Каратиста с главния прокурор Снимка: © Министерство на правосъдието

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев свидетелства за заплахи от страна на съсобственика на "Делта гард" Димитър Спасов (Митко Каратиста) в началото на 2020 г., при които охранителят е използвал името на главния прокурор Иван Гешев за натиск срещу него.

Въпреки че Демерджиев е подал жалба в МВР, тя е потвърдена с декларация на свидетел и е давал показания пред прокуратурата, до момента няма напредък по случая.

"Ако не бяха посолствата на Германия и Австрия, които следяха отблизо този случай, щях да се окажа много ниска топка в полето на г-н Митко Каратиста и неговите съратници", казва министърът на правосъдието в интервю за "Медиапул".

Срещу Спасов е повдигнато друго наказателно обвинение, заради което МВР предприе мерки за отнемане на лиценза за частна охранителна дейност на "Делта гард" преди дни.

Конфликтът между него и Демерджиев се е случил още в началото на 2020 г., когато настоящият министър е бил председател на Пловдивската адвокатска колегия и е представлявал германски клиент по спор за фотоволтаичен парк.

Той описва как служителите на "Делта гард" са влезли в имота с "брутална сила".

Рашков уличи Младен Маринов във връзки с Митьо Очите, Маргините и "Делта гард"

"Първоначално бяха възпрени от полицията, после си влезнаха, разбивайки вратата, катинара, установявайки се там месеци наред под носа на всички органи на държавата. И никой не реагира. Нито полиция, нито прокуратура. По повод този сблъсък имах повод да се запозная с един от собствениците на това дружество. Прякорът му е Митко Каратиста. Той не ме заплаши с момчетата, които го придружаваха и изглеждаха стряскащо, а ме заплаши с главния прокурор. Т.е. ако аз по някакъв начин се правя на интересен и твърдо много активности проявявам по защитата на клиента си, някой може да пусне един сигнал в Специализираната прокуратура и нали се сещам какво ще стане. На въпроса ми: Какво ще стане? ми отговори, че съм ръководил протести срещу главния прокурор. Че това, което ще стане е ясно. Мога да го разбера", казва Иван Демерджиев пред "Медиапул".

Протестът, за който той споменава, е позицията на адвокатската колегия в Пловдив срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. През май 2021 г. Демерджиев беше привлечен като зам.-министър в екипа на Янаки Стоилов, а преди седмици пое неговия пост, след като Стоилов стана конституционен съдия.

Правосъдният министър коментира, че в случая с "Делта гард" има две възможности - или Митко Каратиста да е спекулирал с името на Гешев ("Не мислех, че някой от името на главния прокурор може да заплашва председател на адвокатска колегия"), или заплахите му са били реални.

"Реакция няма до днес. Наближават две години", казва той и обвързва случая със серия от посегателства срещу законните интереси на инвеститори в страната. Преди седмица Демерджиев обяви, че е готов отново да поиска оставката на Гешев, както на прави Янаки Стоилов, след като излезе решението на КС по въпроса за правото на правосъдния министър да сезира ВСС при тежки нарушения от страна на главния прокурор.

Междувременно той е получил информация, че "главният прокурор прави по негови указания проверки на много от моите търговски дела".

Прокуратурата: Иван Гешев е писал съобщения на "Pi ar Sevi Boiko" от учтивост

"Търси нещо, за което да се хване. Търси повод, с който да ме уязви по някакъв начин. Това не ме притеснява от гледна точка на моите действия, но ме притеснява от гледна точка на действията на главния прокурор", казва министърът на правосъдието.

Демерджиев посочва още, че е поискал дисциплинарни наказания срещу бившия ръководител на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров и още двама обвинители заради нарушения по разследването за "Осемте джуджета" - по-конкретно за това, че бизнесменът Явор Златанов е бил принуждаван да подписва документи за прехвърляне на бизнеса си, докато е бил в болница на хемодиализа като арестант.

Доклад по случая е изпратен още през юли 2021 г. до прокуратурата и до инспектората на ВСС - Иван Гешев не е реагирал, а от инспектората са обявили, че не виждали нищо нередно.

"Така стигнах до извода, че след като останалите органи не работят, трябва аз да се опитам да реализирам в максимална степен правомощията си на министър. И това е само началото. Има поне още 10 сигнала срещу други магистрати, които са за сходни действия или бездействия", казва той.

Иван Демерджиев посочва, че ограничаването на правомощията на главния прокурор като начин да се гарантира върховенството на закона е част от условията, които ЕК поставя на България за достъп до парите от Плана за възстановяване.

"Брюксел ни казва, че без да решим този проблем няма да получим пари по плана за възстановяване и устойчивост. Никакви пари. Брюксел ни казва, че ако ние не установим върховенство на правото, ако ние не подчиним тази държава на правовия ред, няма да се получат тези пари", азва той.

Юристът определя като "унизителна" ситуацията, в която България ще се окаже "под ултиматуми по много въпроси" от страна на ЕК.

"Няма дълго да продължи това, което се случва в България, но ако ние имаме уважение към себе си сме длъжни да изпреварим реакцията отвън и ние сами да си оправим реда в държавата, а не да чакаме неизбежното", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024