Здравният министър на Полша е уволнен, след като разкри медицинските данни на свой критик

Полша е разтърсена от поредния политически скандал, в който водещи държавници прекрачват основни етични норми, за да атакуват противниците си.

Този път министърът на здравеопазването Адам Неджелски беше уволнен заради това, че си позволи да разкрие конфиденциални данни от медицинското досие на лекар от Познан, който критикува политиката на правителството.

Медикът Пьотр Писула участва в предаването "Факти" по телевизия TVN и изразява недоволство от наложеното ограничение върху броя на рецептите с определени медикаменти, които лекарите имат право да издават на ден. Мярката уж е наложена, за да се спрат т.нар. "фабрики за рецепти" - злоупотреби с предписването на определени лекарства като болкоуспокоителни и терапии за пациенти с психични заболявания.

Д-р Писула работи в неврохирургията на болница в Познан. Той твърди, че ограниченията всъщност пречат на работата на колегите му и се отразяват на пациентите.

Министър Адам Неджелски решава да отговори през Twitter, като обвинява и медията, и лекаря в лъжа. А за да "докаже" твърдението си, заявява, че е проверил личното досие на Пьотр Писула и открил, че един ден по-рано медикът е изписал сам на себе си рецепта с лекарство от групата на психотропните и болкоуспокояващите.

Поведението на здравния министър е посрещнато с възмущение както от медицинската общност, така и от страна на юристите в Полша.

Съсловната организация на лекарите в страната сезира прокуратурата заради злоупотреба с власт от страна на Неджелски - икономист по образование, който управлява Министерството на здравеопазването от август 2020 г.

"Един лекар говори пред медиите за проблемите, с които колегите в неговото отделение се сблъскват при издаването на рецепти с болкоуспокояващи лекарства. Здравният министър, който не е лекар, отвръща, като проверява какви лекарства изписва този лекар и на кого - и го обявява през Twitter, като нарушава медицинската конфиденциалност. Какво трябва да е отношението към система, в която министерството публично разкрива здравните данни на хората, ако те го критикуват?", пише в позиция на Върховната камара на медиците.

Председателят на организацията Лукаш Янковски заявява пред премиера Матеуш Моравиецки, че сътрудничеството с правителството става "невъзможно" заради поведението на Неджелски.

Висшият адвокатски съвет на Полша също призовава за оставката на министъра заради нарушаване на две основни разпоредби на конституцията - защитата на правото на личен живот и забраната на властите да "събират и оповестяват информация за гражданите извън тази, която е необходима на демократичната държава, управлявана от върховенство на закона".

Реакцията спрямо предполагаема "лъжа", казват от адвокатския съвет, не дава свобода на когото и да било да нарушава правото на личен живот.

Засегнатият лекар публикува своя позиция, в която казва, че е "останал без думи", след като здравният министър е изнесъл информация от здравното му досие пред цяла Полша.

Писула настоява за лично извинение и иска от Неджелски да плати 100 000 злоти дарение на хоспис в Познан.

Той обяснява, че атаката на министъра не отразява по никакъв начин проблемите с ограниченията за рецепти. Писула обръща внимание на казуса не заради себе си, а заради честия недостиг на лекарства за пациенти, които са в нужда и които нямат достъп до терапия заради бюрократичната мярка.

Въпреки че първоначално Адам Неджелски прави опит да омаловажи скандала и да отрече извършеното нарушение, във вторник премиерът Матеуш Моравиецки обяви, че е приел оставката му.

Злоупотребата с лични данни като част от "войната" на управляващи и опозиция води до много сериозни проблеми в Полша.

През март 2023 г. 16-годишното дете на опозиционна депутатка посегна на живота си, след като проправителствена медия разкри, че момчето е било жертва на педофилско престъпление - с цел да уязви майката.

Само след два месеца в Полша ще има парламентарни избори - това е и причината за по-внимателния подход на Моравиецки към скандала с министъра на здравеопазването.

"Периодът на предизборната кампания е време, в което трябва да бъдем особено чувствителни към всяка грешка", казва той на пресконференция във Варшава, на която обявява отстраняването на Неджелски.

Протест в Полша за правата на жените Крайнодясната пропаганда в Полша взе първата си истинска жертва - детето на политик


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024