Правителството в оставка на Бойко Борисов за втори пореден месец реши да намали бюджета на Българското национално радио.

Генералният директор на БНР Андон Балтаков съобщи, че е получил писмо от Министерски съвет, в което се споменава, че субсидията е с 388 хиляди лева по-малко, като мотивите за това са държавните разходи заради пандемията.

„Принуден съм да намалявам оперативни разходи на БНР за 40 работни места", написа Балтаков във Facebook. Намаляването на субсидията създава проблеми за нормалното функциониране на обществената медия и директорът ще изпрати искане до парламента да наложи мораториум върху съкращаването на бюджета на БНР.

Преди месец бюджетът на радиото бе намален с почти 450 хиляди лева. Тогава мотивите бяха същите, а Балтаков каза, че съкратените средства поставят медията в неадекватна за обществото позиция, тъй като забавят дигиталното развитие и обновяването на техниката за излъчване. Той определи политиката към радиото за „тенденциозна“.

„Иначе в бюджета се намират пари да се изплащат дълговете на БНТ от 20 млн. лв. и да се харчат пари за услуга на БТА за 3 млн лв. (б.а. – 2,75 млн. лв.), която в този момент не е необходима никому. Далновидни решения, господа!“, добави Балтаков. Той говори за одобрения допълнителен трансфер към БНТ за покриване на просрочени задължения.

„БНР, за разлика от БНТ, си плаща задълженията, натрупани от предишни ръководства с бюджета, който намлявате през месец“, пише директорът на БНР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина