Министерството на финансите отхвърли идеите на ГЕРБ за компенсации на горивата

Министерството на финансите е изпратило отрицателна оценка по предложенията на Делян Добрев и други депутати от ГЕРБ за нова схема за компенсации на потребителите на бензин и дизел.

Проектът на ГЕРБ предвижда това да става със средства от фонд "Сигурност на електроенергийната система", а парите да се събират с вноски от "лицата извършващи икономическа дейност на територията на страната, свързана с преработка или рафиниране на нефт с произход от Русия или изнесен от Русия".

Пряко засегната от това би била рафинерията на "Лукойл" в Бургас.

Ставката би трябвало да се определя като разлика между цената на сортовете петрол "Брент" и "Уралс", като ще трябва да се определя на ежемесечна база от правителството.

От министерството обаче посочват, че това ще представлява непозволена държавна помощ, нарушаваща конкуренцията, и може да се окаже, че противоречи и на конституцията.

"Предложеният проект нарушава принципите на равнопоставеност и еднакво третиране и води до нелоялна конкуренция, създавйаки конкурентно предимство за определени икономически оператори", обясняват от МФ.

Те предупреждават, че ЕК може да възприеме схемата и като "скрита форма на вносно мито", което не може да се въвежда без решение на европейско ниво.

Ако ЕК потвърди, че вноската във фонда представлява допълнително мито, то България ще бъде "задължена да предоставя 75% от приходите в общия европейски бюджет" - т.е. идеята за използване на средства за компенсации на шофьорите се обезсмисля.

Отделно МФ не е съгласно и с идеята, че кабинетът ще разпорежда всеки месец колко пари дължат засегнатите оператори: това "предпоставя възможност за субективен подход и претенции от страна на задължените за вноската лица".

Министерството казва, че предложения начин за изразходване на средствата за компенсации е аналогичен на досега действащата мярка с 0.25 лв. на литър гориво, приложена от кабинета "Петков".

По нея "вече е постъпило официално запитване от ЕК като първоначална фаза по процедура за нарушение на европейското законодателство".

Мярката за компенсациите с 0.25 лв. трябваше да продължи шест месеца и да приключи в края на 2022 г., но партиите в 48 НС търсят начин как да удържат цените на горивата, докато "Лукойл" отново заплашва да прекрати дейността на рафинерията "Нефтохим".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024