Министърът на икономиката: Мерките за трайно спадане на цените на горивата ще включват изземане на печалбите на "Лукойл"

Служебният кабинет подготви и тази седмица ще внесем комплексни законови мерки за трайно спадане на цените на горивата. Те ще включват и изземане от държавата на свръхпечалбите на "Лукойл".

Това каза министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНР.

"Цените на горивата да продължат трайно да спадат - или с по-големи компенсации, или самите цени да започнат да спадат. Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива. Това касае и "Лукойл", добави Николов.

В събота Бойко Борисов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в понеделник в Народното събрание закон, с който да се позволи намаляване цената на горивата.

"Дори от "Промяната" ще гласуват, защото ние сме измислили как "Лукойл" да върне по лев до старата цена. Като се махнаха Кирил и Асен, тя падна с 40 ст., но сега другите 60 стотинки със закон", каза тогава лидерът на ГЕРБ.

Сега Стоянов каза, че идеята на ГЕРБ е "неработеща по отношение на българския бюджет".

"Запознати сме с тази идея. Тя би донесла по-скоро приходи за европейския бюджет, защото използва инструменти, които не пълнят бюджета на България. Мислим, че сме намерили по-доброто решение и се надявам партиите да го подкрепят", допълни служебният министър.

Стоянов коментира и заявлението на работодателските организации, че прагът, над който са свръхпечалбите на енергийните дружества, е твърде висок.

"Разбирам работодателските организации, но всичките печалби на държавните енергийни дружества така или иначе отиват в бюджета".

Според него позицията на служебното правителство е компенсациите за тока за бизнеса да продължат до 2023 г.:

"Ситуацията е доста изчистена как да се действа. Като министър на икономиката държа предприятията да бъдат конкурентоспособни, а не просто така да им помагаме, целта е икономиката да расте и да дава работни места".

Стоянов заяви още, че българската икономика се движи много стабилно, като имаме над 10% ръст на БВП, ръст и на износа, и на вноса.

"Това е камъкът, върху който България може да стъпи, за да се изтегли напред в кризата. Няма вълна от фалити, цените на енергийните ресурси са овладени, а според него инфлацията вече ще върви надолу. Наблюдава се обаче покачване при хранителните стоки, което е притеснително", коментира той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024