Властта се разбра с КНСБ и КТ "Подкрепа" за миньорския бранш до 2038 г. Снимка: © Булевард България

Енергетици и миньори от двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа" организираха протест в центъра на София, който затвори движението за часове. В същия ден зърнопроизводителите имаха планове да влизат с тракторите в столицата като част от своята протестна кампания, но се наложи да отложат тази акция - вместо това лидерите им ще дойдат на преговори в Министерския съвет по-късно следобед.

Миньорите настояват да се гарантира бъдещето на въглищните мини и централи. Шествието им започна от 11:30 ч. и продължи поне 3 часа, преди председателите на двете групи да влязат на среща с премиера Николай Денков.

След още 2 часа ръководителите на синдикатите излязоха на брифинг с Денков, на който обявиха, че са постигнали съгласие по почти всички искания.

До края на септември се очаква да се подготви национално споразумение за "справедлив преход", което ще опише всички задължения на държавата към работниците от мините и ТЕЦ-овете, които останат без работа.

Основното решение е създаване на държавно предприятие, подобно на ДП "Радиоактивни отпадъци", което е осигурявало заплати на всички служители от АЕЦ "Козлодуй" след затварянето на 1-4 блок.

"За да може да е ясно, че дори и един да остане без работа, ще има къде да бъде преназначен на същата заплата, при същите условия на работа - там, на терена, където ще бъде то, в сградата на мините. То ще действа като един "преливник" на заетостта, когато тя няма изменение от пазара - когато ТЕЦ-овете не работят толкова много, а мините не копаят, колкото трябва да копаят", каза Пламен Димитров от КНСБ.

От изявлението му не стана ясно колко пари ще бъдат вложени в компанията, която ще се учреди до 15 октомври - но Димитров увери работниците, че ще бъдат осигурени поне до 2038 г. и в годините след това.

"Нашият митинг не е със социални искания за заетост, за алтернативни работни места за миньорите или за техните обезщетения. Ние настояваме да се запази енергетиката на страната ни, а виждаме от години как сектор енергетика се неглижира в политиката", заявява Александър Загоров от "Подкрепа" пред БНР.

Синдикатите обвиняват властите, че нямало оценка на "истинските загуби, които ще претърпи държавата" при евентуално затваряне на част от мощностите.

Загоров развива сценарии за освобождаване на "12-13 000 души от работа", което отговаря на почти целия брой на работещите в комплекса "Марица Изток". До 2026 г. всъщност не се очакват сериозни съкращения на служители.

Според синдикатите липсват "конкретни решения за запазване на енергийното производство" в българската индустрия, не са доволни и от проекта за териториален план за справедлив преход на региона на Стара Загора, в който би трябвало да се уредят условията за постепенен отказ от замърсяващото производство на ток и намиране на нова работа на досегашните служители.

България все още не е предоговорила Плана за възстановяване и устойчивост, което трябваше да започне още служебният кабинет на Гълъб Донев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024