Мирчев: Технологичните казуси вършат добра работа на прокуратурата срещу ДБ

"Странно е, че се спря на БСП, които не предложиха план. Ние предложихме много ясен план за третия мандат, който бяхме готови и да реализираме," каза депутатът от ДБ Ивайло Мирчев пред Нова телевизия относно избора на президедента Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на кабинет на левицата за четвърти път в последните 2 години.

"Всичко се случи в момента, в който Христо Иванов беше дал много ясно истинската форма за възможно управление. За съжаление, и скандалът с терориста и Албена Симеонова, и скандалът с Nexo бяха доста дирижирано подготвени, за да бъде сигурно, че третият мандат няма да бъде за "Демократична Бълария", добави още той.

Според Мирчев отказът на ДБ да се направи компромис с конституционната реформа на прокуратурата играе ключова роля за това в момента мандатът да не е при тях:

"Сигурен съм, че има критична маса от хора, които очевидно не искат реформа в прокуратурата. Дали конкретно главният прокурор е замесен, това най-добре знае вероятно самият той. Аз обаче си спомням нещо друго. Ако си спомняте "Наплийкс", когато беше хакерската атака срещу НАП, беше обявено от прокуратурата, че зад това нещо стоят хора от "Демократична България". Когато бяха проблемите с търговския регистър през 2018 г., по същия начин отново беше казано, че зад тях стоят хора от "Да, България""

"Винаги, когато има технологичен казус, в ума на прокуратурата изникват хора от "Да, България". Минава време, вижда се, че нищо подобно няма, но това върши много добра работа за този момент," каза още той.

Мирчев определи като "много трудно" това БСП да успее да формира правителство с третия мандат: "Основно защото те не предложиха план."

"Логично е, когато започват разговорите за трети мандат, първото, което всяко политическа сила трябва да направи, е да каже "това е моят план за трети мандат." БСП такъв план не представи, не видяхме никакви стъпки от БСП в тази посока. Дали отиваме на избори - ще покаже следващата седмица, но в едно съм сигурен - много по-малко вероятно е да бъде съставено правителство сега с мандата на БСП, отколкото ако той бе даден на "Демократична България," добави депутатът.

Макар да каза, че ДБ е готова да води разговори, той отбеляза, че "прекалено много неща ни отдалечават вече с БСП."

"И тук не става дума само за войната в Украйна - тук говорим и за бюджетния дефицит", продължи Мирчев. "Демократична България" е дясна формация, в този парламент направихме всичко възможно бюджетният дефицит да бъде до 3%. От БСП с техните предложения, бяха готови да го докарат до 8, до 9, дори до 10%. Това означава страната да влезе в дългова спирала. Не може да очакваш след това да поканиш ДБ на разговори, да имате различия по основните теми и от това нещо да произлезе."

Той изрази надежди предложението да не бъде бавено до конгреса на БСП през февруари, както прогнозира Делян Добрев от ГЕРБ:

"Вероятността България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 вече е почти нулева поради простата причина, че няма да има правителство поне до май месец. Ако БСП не успее да състави кабинет и е ясно, че няма да успее, е по-добре да отидем на избори, за да има страната шансове за еврозоната и Шенген, отколкото България да става жертва на вътрешнопартийни сметки."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023