Мирела Рахнева постави рекорд на Олимпиадата в Пекин - но не за България, а за Канада Снимка: © Getty Images

В първата серия от състезанието по скелетон при жените на Зимните олимпийски игри Мирела Рахнева постави рекорд по най-бързо преминаване през улея в Пекин. Тя триумфира в първия манш с време 1:02.03 минути.

И ако си мислите, че Мирела е част от отбора на България, грешите. Тя е родена в Русе през 1988 г. в семейство на български елитни спортисти, но се състезава за Канада.

Мирела Рахнева постави рекорд на Олимпиадата в Пекин - но не за България, а за Канада

Рахнева заминава за американската страна още през 1997 – преди да е навършила 10 години. Тя израства в столицата Отава с грижите на майка си Валентина, която е била професионална спринтьорка, и на баща си Стоян – бивш гимнастик и акробат.

Спортът е във вените ѝ и докато е малко момиче, често бяга по 100-метровата алея за велосипеди в близост до дома ѝ, докато баща ѝ засича времето с хронометър. Този ритуал я оформя като атлет. Най-напред Мирела се занимава с ръгби в Университета в Гуелф. През 2012 обаче преминава към зимните спортове, разказва самата тя в интервю за канадското списание „Apt. 613“, публикувано този февруари.

Рахнева най-напред се впуска в надпревари по бобслей, след което се преквалифицира в състезателка по скелетон. Това е зимен олимпийски спорт, който представлява спускане с шейна по улей, като състезателят има право да я управлява само с движения на тялото си и трябва да заеме позиция по корем и с главата напред.

Мирела Рахнева история - интервю - Зимна олимпиада 2022 Пекин

Шейната е съставена от тяло от фибростъкло, свързано с болтове към рамка с две ски от неръждаема стомана. Няма елементи за управление, поради което спортът е екстремен и рисков.

Мирела обаче вече е една от опитните състезателки и в Пекин записва участие на втората си Олимпиада. През 2016 намира място в националния отбор на Канада. В Пьончан преди 4 години завършва на 12-то място.

Има една победа за Световната купа по скелетон в Санкт Мориц, едно второ място в Иглс, както и бронз от Лейк Плесид и Винтерберг, всички постигнати през сезон 2016/2017. Тогава се нарежда трета в генералното красиране за кампанията. Този сезон влиза в олимпийския турнир с два бронза от Световното.

Във второто си спускане в Пекин обаче тя направи няколко грешки и даде 18-то време, което заличи част от страхотното ѝ представяне в първия опит. В крайна сметка Рахнева остана на пето място в крайното класиране - на 69 стотни от медалите.

Коя е Мирела Рахнева?

Балансът между професионалните тренировки и здравните протоколи заради пандемията се оказва най-трудната част от подготовката ѝ. „Предизвикателството беше голямо. Не само се фокусираме върху представянето си, но в същото време трябва да се пазим. Оставаме дистанцирани от приятелите и съотборниците си“, казва тя пред „Apt. 613“.

„Семейството и приятелите ми са прекрасни. Винаги се вълнуват, когато се появи статия за мен във вестника или ме видят по телевизията“, добавя Рахнева.

Също като баща си, тя възприема и предава важността на това човек да води активен начин на живот. Мирела е едно от лицата на Fast and Female – благотворителна организация, която промотира ценностите на здравословния начин на живот чрез спортни дейности.

Рахнева е и ментор в Classroom Champions – организация, която осъществява връзка между деца и елитни спортисти. Целта ѝ е да подобри резултатите им и в класната стая, и извън нея.

Когато не се спуска по улея, Мирела обича да ходи на катерене в планината, най-вече в Пинк Лейк – край Гатино, едно от предградията на Отава.

Според нея най-важно е човек да запази вътрешното си спокойствие, независимо от обстоятелствата. Затова дава съвет на зрителите, които гледат скелетона на Олимпиадата: „Следете състезателите, които изглеждат напълно спокойни. При 130 км/ч това е повече от трудно!“.


 Допинг скандал заплашва златото на Камила Валиева - детето-чудо на руското фигурно пързаляне Допинг скандал заплашва златото на Камила Валиева - детето-чудо на руското фигурно пързаляне



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024