"Миротворец" обяви и Костадин Костадинов за враг на Украйна

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов успя да привлече вниманието на украинския сайт „Миротворец“, който го включи в списъка си с агенти на руско влияние в България. Костадинов е определен още като "провокатор, лъжец, политически мошеник и популист“.

Украинският уебсайт „Миротворец“ е публичната платформа на неправителствена организация, чиято дейност се свързва с разследването на предполагаеми престъпления срещу националната сигурност на Украйна, световния мир, човечеството и международното право.

Той се появява на бял свят след руската анексия на Крим, а зад него стоят хора, работили в тайните служби на Украйна, които публикуват в него имената на хора, за които се предполага или подозира, че работят на странат на Русия. Към днешна дата списъкът с имена е почти 300 хиляди души от различна националност.

У нас сайтът стана актуален миналата седмица, когато чрез предаването на Мартин Карбовски, в което участва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, а след това и с помощта на Съюза на българските журналисти (СБЖ), стана ясно, че бившата журналистка от ТВ7 Диляна Гайтанджиева е част от този списък. В базата данни присъстват и имена на български политици и леви общественици като проф. Иво Христов, Велислава Дърева, но и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Днес от „Миротворец“ са добавили и лидера на „Възраждане“, уличавайки го в:

  • Участие в информационно-пропагандни специални операции на Русия срещу Украйна и България.
  • Сътрудничество с руския агресор по време на войната срещу Украйна, коварно започната от фашистка Русия.
  • Манипулиране на обществено значима информация в интерес на руския агресор.
  • Целенасочени действия, насочени към унищожаване на доказателства за извършване на престъпления от руския агресор, създадени от него терористични организации и съучастници на режима в Кремъл срещу Украйна и нейните граждани.
  • Според украинския уебсайт Костадин Костадинов оглавява популистка партия и говори в подкрепа на Москва. Онлайн изданието обръща внимание на прякорана Костадинов – Костя Копейкин и подчертава, че той е получен заради „продажаност и проруски настроения“.

„В стремежа си да намери място в парламента, той организира протести и сблъсъци с полицията, използва проруски нападки, призиви за излизане от НАТО и ЕС и умишлено разпространява невярна информация“, твърди още по повод Костадинов „Миротворец“.

От уебсайта напомнят за черния печат, който Украйна сложи на лидера на „Възраждане“ миналата година. На Костадинов му беше забранено да посещава страната в следващите 10 години. От „Миротворец“ пишат, че забраната наложена на политика е заради „действия, насочени срещу украинската национална сигурност“.

В публикацията, посветена на лидера на „Възраждане“, в украинския сайт се отбелязва, че той е участвал в руска спецоперация и следвайки инструкциите на Москва е помогнал за дискредитирането на „Миротворец“ в България.

Възможно е от „Миротворец“ да имат предвид изказвания на Костадинов като това, направено от парламентарната трибуна на 18 юли тази година:

„Пореден българин е включен в един много зловещ списък. И този списък не е на корумпирани политици, а е списък на хора, които имат различно мнение. Списък на хора за премахване. Списък в един сайт, който носи циничното име „Миротворец“.

Една страница, която формално претендира да е украинска, но е регистрирана в САЩ, в един от американските щати Вирджиния. Една страница, в която периодично се обновяват имената вътре в нея като се добавят нови и се премахват стари.

Премахват се, защото чисто и просто физически са премахнати. Иначе казано, убиват се хората в този списък… Бихме могли да хвърлим много сериозно обвинение срещу правителството на САЩ, защото в крайна сметка този сайт е регистриран в Съединените щати“.

Подобна позиция по отношение на „Миротворец“ заемат президентът на България Румен Радев, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и Съюзът на българските журналисти (СБЖ).

В много изказвания „Миротворец“ е определян като: списък за „убийства“, „ликвидиране“, „премахване“ и дори „терористична организация“. Тази реторика се подхранва от няколко реални случая, в които влиятелни хора са убити скоро след като имената и адресите им се появяват в сайта „Миротворец“. Няма доказателства за наличието на връзка между публикуването на имена в сайта и убийствата на тези хора, нито за участие на самия сайт в извършването им.

В много държави опровергават твърденията, че „Миротворец“ поддържа „списък за ликвидиране“. Анализатори допускат възможността разказът за „черния списък“ да е опит на Русия да дезинформира обществото и да подкопае доверието в неправителствената организация и в евроатлантическото пространство изобщо.

Бойко Борисов и представители на ГЕРБ-СДС в парламента Парламентът иска обяснения от посолството на Украйна и службите за сайта "Миротворец"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024