Парламентът иска обяснения от посолството на Украйна и службите за сайта "Миротворец"  Снимка: © Булевард България

Външната комисия в Народното събрание е възложила на Министерството на външните работи да поиска обяснения от посланика на Украйна във връзка с включването на имена на български граждани в базата данни "Миротворец".

Това обяви Бойко Борисов, който председателства комисията.

"Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти, българи и зам.-председател на парламента. Всички взехме решение да се проучи това. Очакваме и службите да отговорят кой стои зад всички тези хора, това е недопустимо за нас", каза още той.

В сряда вечер посолството на Украйна публикува своя позиция по темата за "Миротворец", като подчерта, че "дейността на обществената организация по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава".

От екипа на посланик Олеся Илашчук съобщават, че сайтът е "независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред".

Попълването му с информация се прави само на база на публично достъпни данни, " се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели".

"Основателите на Центъра „Миротворец” уверяват, че извършват своята дейност в съответствие с действащото законодателство на Украйна и действащото международно право. В същото време трябва да се отбележи, че през последните години руската федерация, като държава-агресор, предприемаше мерки за забрана на дейността на центъра „Миротворец“, по-специално изпращаше съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ", се казва в позицията на посолството.

Изявлението на Бойко Борисов дойде няколко дни след декларация на "Възраждане" по повод оплакване от журналистката Диляна Гайтанджиева, която се оказа включена в сайта.

В базата данни присъстват и имена на български политици и леви общественици като проф. Иво Христов, Велислава Дърева, но и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Това е и причината, поради която БСП също се активира по темата, като поиска извънредно заседание на комисията за контрол на службите за сигурност и събиране на информация от шефовете на ДАНС, ДАР, Военно разузнаване и НСО.

Очаква се тя да се събере в 14:30 ч. в четвъртък.

"Миротворец" не е държавна база данни, въпреки че съоснователят ѝ е бивш зам.-вътрешен министър на Украйна Антон Геращенко. Поддържа се от анонимни доброволци, които събират списък с личности от цял свят, които по една или друга причина са сметнати за руски "активи" или разпространители на антиукраинска пропаганда.

В групата попадат всевъзможни имена - от участници в руските сепаратистки групировки в Донбас, през журналисти, до държавни ръководители или хора като Хенри Кисинджър заради негово изказване от форума в Давос, възприето като "разпространение на наративи на руската фашистка пропаганда" (тогава той се обяви за спиране на войната срещу териториални отстъпки на Киев към Москва).

През януари 2022 г., месец преди избухването на войната, сайтът добавя дори съветникът на Володимир Зеленски Олексий Арестович, който е набеден за "професионален провокатор", който съдействал за деморализацията на армията и дискредитирането на държавните институции.

Най-острите обвинения срещу създателите на "Миротворец" са, че правят "списъци за убиване", след като една от участничките в него - Дария Дугина (дъщеря на идеолога на Путин Александър Дугин) беше убита при атентат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024