Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато Снимка: © Getty Images

Мистерия се заформя около смъртта на съпруга на италианската евродепутатка Франческа Донато. Тя твърди, че съпругът ѝ е бил убит, докато властите не изключват всяка хипотеза, включително и евентуално самоубийство.

Мъжът на Донато - Анджело, е намерен мъртъв в колата си в събота. Автомобилът е бил паркиран на магистрала между Палермо и Мазара дел Вало. Около врата на жертвата е имало пластмасова лента, а по ризата му са открити петна от кръв.

Разследващите не са установили следи от борба, но съпругата му твърди, че той е всъщност е бил убит. На това мнение е и дъщеря му.

"Никой не смее да каже или дори да си помисли, че баща ми се е самоубил. Те го убиха", пише тя, като не посочва кой евентуално би имал интерес от подобно деяние.

Адвокатът на семейството Винченцо Ло Ре заяви, че е "убеден, че прокуратурата в Палермо ще стигне до същото заключение".

Донато беше избрана за член на Европейския парламент (ЕП) през 2019 г. като кандидат на дясната партия "Лига", но впоследствие напусна формация и миналата година се присъедини към "Democrazia Cristiana". Тя не е част от нито едно от големите политически семейства в ЕП.

Известна е с крайнодесните си политики и позиции. Преди години води кампанията "Euroexit", с която призовава Италия да се откаже от еврото. По време на пандемията COVID-19 Донато се превърна в яростен противник на ваксините. Тя критикуваше политиките на правителството за издаване на т.нар. "зелени паспорти" за достъп до обществени места на ваксинирани и преболедували.

Донато предизвика скандал през 2021 г., когато сравни слогана "Ваксината те прави свободен" с нацисткия надпис "Arbeit macht frei" (Работата те прави свободен).

Местни медии съобщават, че Донато е открила в колата на съпруга си писмо, в което се казва, че ако нещо се случи него, адвокатът му ще "знае всичко". Евродепутатката е предала бележката на полицията като доказателство.

Заместник-прокурорът на Палермо Енио Патрини, който отговаря за разследването, е разпоредил аутопсия. Резултатите се очакват тази седмица. Записите от камерите за улично видеонаблюдението са неизползваеми, тъй като колата на 56-годишния Анджело е била паркирана извън обхвата им. Анализът на кадриге не показва и други превозни средства или лица в близост в предполагаемия час, в който мъжът е намерил смъртта си.

Властите обаче проверяват хипотезата дали е възможно в автомобила да е имало друг човек, който да е напуснал местопрестъплението, без да бъде заснет от камерите. Те не изключват и версията да става дума за самоубийство.

Покойният мъж е бил архитект и предприемач. Притежавал е магазин и допреди пет години е управлявал друг обект в централната част на Палермо. Приятели на семейството споделят, че за да разшири бизнеса си, предприемачът наскоро е направил инвестиции с цел да придобие допълнителни пазарни дялове. Близките му обаче изключват вероятността смъртта му да е свързана с някакъв тип финансова принуда или разплащане на сметки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024