Митът за здравето на Путин и тайните командировки на лекарите в Сочи Снимка: © Getty Images

Владимир Путин е прекарал голяма част от последните 6 години, заобиколен от медицински специалисти - включително невролози, УНГ-лекари и хирурзи.

Докато Кремъл представя 69-годишния политик като активен спортист, който язди полугол и не боледува от нищо по-сериозно от настинка, разследване на журналистите от руския сайт "Проект" показва, че Путин се е нуждаел от специализирана медицинска помощ поне в няколко случая от 2016 до 2020 г. - още преди да се отдаде на почти постоянна изолация от сътрудниците си и журналистите заради Covid-пандемията.

Авторите на разследването използват публично достъпни документи с фактури от командировките, които са правили лекари от Централната клинична болница (ЦКБ) в Москва до Сочи паралелно с пътуванията на Путин.

ЦКБ е своеобразната "правителствена" болница за руското държавно ръководство. Според "Проект" в нея има "отделение с персонални лекари", част от които в последните години се грижат активно за здравето на Путин.

Разследващите журналисти са успели да засекат серия от пътувания на лекарите до Сочи от 2016-2020 г. Техните появи съвпадат с периоди, в които Путин е "изчезвал" за по-дълго време от медийни изяви.

Медията засича 59 общи пътувания на отоларинголога Алексей Щеглов до Сочи заедно с престоя на Путин, като двамата са прекарали общо 282 дни в курорта. За същия период хирургът Евгений Селиванов е пътувал 35 пъти в Сочи паралелно с командировките на Путин. Двамата са били заедно общо 166 дни.

Лекарите се настаняват винаги в два хотела - "Рус" и "Сочи" - в черноморския курорт. И двата се намират близо до резиденция "Бочаров Ручей", в който отсяда Путин, и са собственост на службата за управление на активите на президентсвото. Отделно от това, медици са настанявани и в гранд-хотел "Поляна" и спа-хотела "Поляна 1389", които са притежавани от "Газпром" и се намират в съседния ски-курорт "Лаура", посещаван от руския президент.

Алексей Щеглов придружава Путин толкова често, че неколкократно попада в общи снимки с президента от публични прояви, посочват от "Проект". Неговият баща Николай Щеглов е депутат от Думата от групата на управляващата "Единна Русия".

Грижите за здравето на Путин не би трябвало да са изненадващи - руският президент скоро ще навърши 70 години, а последните 22 от тях е прекарал на власт.

"Към тази възраст Йосиф Сталин вече е преживял втория си инсулт. Леонид Брежнев е загубил работоспособност до такава степен, че реалната власт е поета от обкръжението му. Юрий Андропов дори не доживява до 70, а Борис Елцин подава оставка като човек с тежко влошено здраве", напомнят журналистите.

Кремъл обаче държи на версията, че здравето на Путин е "перфектно", на всяка цена. Ако в началото на управлението му той рядко се подлага на прегледи и не обръща внимание на временни неразположения, това се променя след 2012 г., когато се налага администрацията да съкращава публичните му изяви и да отменя командировки заради влошаване на стара травма на гърба.

В този период започва да се използва тактика с т.нар. "медийни консерви" - публикуване в новините на по-рано записани видеоматериали от срещи на Путин с негови подчинени, които създават впечатлението, че той работи, докато всъщност го няма.

"Проект" подозират, че в по-късните години има поне един случай, в който се е наложило руският президент да се подложи на операция или сериозна процедура заради гръбнака.

На 25 ноември 2016 г. той се среща в Кремъл с актьора Стивън Сегал, след което до 1 декември той не се появява в живи медийни изяви.

По това време в хотел "Рус" се събират последователно 12 лекари. Първо пристига групата с личните специалисти на Путин, след това идва група от неврохирурзи от ЦКБ, водени от началника на отделението Олег Мишкин. Към тях се присъединяват и специалистката от отделенито Елена Раструсина и старшата медицинска сестра Людмила Каденкова, както и рехабилитаторът Михаил Цикунов.

На 1 декември 2016 г. Путин вече е на крака и държи реч пред Федералното събрание. На следващата година Олег Мишкин получава награда "Заслужил лекар на Русия".

През май 2017 г. Путин играе на демонстративен хокеен мач в Сочи, когато става неочакван инцидент.

Бившият професионален играч Павел Буре се сблъсква с президента и без да иска, го поваля на земята.

Путин се изправя и не дава признаци за травматични болки, но още в същия ден край резиденцията му се настанява д-р Константин Сим - травматолог-ортопед. В неговия хотел "Рус" се настаняват и още четирима медици - вкл. специалистът по УНГ Алексей Щеглов и инфекционистът Ярослав Протасенко.

В края на май 2017 г. в Сочи се появяват трима анестезиолози-реаниматори и една специалистка по дерматология и венерология. На 29 май всички медици си тръгват едновременно от хотелите си. В същия ден Путин заминава за Париж.

На 21 юли 2017 г. той отново се връща в Сочи, за да се срещне с президента на Азербайджан Илхан Алиев.

Документите показват, че един ден преди това в курорта се появяват четирима доктори - УНГ-специалистът Щеглов, анестезиологът Дибунов, неврохирургът Шевченко, инфекционистът Протасенко. Спешният медик Сергей Снежко се присъединява към групата ден след началото на визитата на Путин.

През 2019 г. Путин пак е в Сочи, без да прави публични изяви. В този момент в курорта се събират едновременно 13 лекари - Мишкин отново е сред тях. В екипа влизат още специалистката по травми на гръбначния стълб Елена Денискенко и операционната медицинска сестра Гулфия Абдулина.

Предполагамите проблеми с гръбначния стълб не са единственото свидетелство за влошеното здраве на Путин.

Евгений Селиванов е на трето място в списъка на хората с най-чести пътувания до Сочи по време на визитите на руския президент.

Селиванов е хирург, който до преди години е специализирал в онкологията. Темата на дисертацията му е "Особености на диагностиката и хирургичното лечение при болните от рак на щитовидната жлеза в напреднала и старческа възраст".

Селиванов публикува научна статия в журнала "Хирургия" през 2011 г., която отново е посветена на щитовидната жлеза, и работи като асистент на проф. Виталий Башилов, който има заслуги в областта на операциите на щитовидната жлеза.

Централната клинична болница в Москва е потвърдила пред "Проект", че Евгений Селиванов работи в хирургичното им отделение, но не дава подробности за специалността му и се оказва невъзможно да бъде намерен. От отделението обявяват пред журналистите, че медикът е в командировка и "не се знае кога ще се върне".

От медията допускат, че близостта на Путин с няколко специалисти по УНГ също може да има връзка с вероятни притеснения за щитовидната жлеза, тъй като тези лекари често първи откриват подобни проблеми - включително онкологични.

Спекулациите за здравето на Владимир Путин се засилиха по време на Covid-пандемията заради драстичните мерки за сигурност около него.

Путин прекара месеци в изолация от началото на пандемията - и до днес повечето от работните му срещи се провеждат по видеоконферентна връзка, въпреки че вече е ваксиниран.

Хората, които имат право да се срещнат с него очи в очи, преминават през двуседмична карантина и задължително се тестват. Западните лидери, които отказваха да си направят тест в руска лаборатория при посещенията си в Москва, не бяха допускани на по-малко разстояние от 5-6 метра от Путин.

"Проект" обръщат внимание на това, че годишната пресконференция на Путин през 2020 г. се провежда в странен формат, при който президентът, говорителят му и група избрани журналисти седят в една зала, а всички останали - в друга, по-голяма.

За да получат по-близък достъп до Путин, всички избрани журналисти прекарват 2 седмици в карантина. Дмитрий Песков се подлага на същия режим на изолация, но накрая е дал позитивен резултат за Covid-19, твърдят източници на "Проект", близки до Кремъл.

Песков не е допуснат до залата на Путин, но колегите му решават, че няма да има проблем той да води пресконференцията от второто помещение с над 700 присъстващи журналисти, защото тестът му потенциално може и да е бил фалшиво позитивен.


"Путин е по-жив от всички живи, ще настине на нашите погребения"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024