Митрофанова "изненадала неприятно" учителите с появата си на русофилска викторина Снимка: © Getty Images

Състезанието по история за ученици в Руския културно-информационен център, което провокира възмущение заради участието на Елеонора Митрофанова и на русофилски организации, получи ново развитие след намеса на Регионалното управление по образованието в София.

В отговор на директора Ваня Кастрева до Николай Киров, сигнализирал за недопустимите пропагандни елементи в събитието, се твърди, че появата на руския посланик не е съгласувана с МОН и е "изненадала неприятно присъстващите колеги".

Т.нар. "Игнатиевска интелектуална игра" се провежда в края на март в РКИЦ в София - представителството на държавната руска агенция "Россотрудничество".

Организиран е не само от руския център, но и от Координационния съвет „България-Русия" и фондация с името "Устойчиво развитие за България", оглавявана от бившия секретар на ЦК на Комсомола Станка Шопова. Шопова е и бивш директор на дружеството, което управлява руския комплекс-"анклав" в Камчия.

"В предварително получената в 19. СУ покана са били упоменати регламента за участие и членовете на журито, в които посланикът на Руската федерация не е фигурирала. По информация на учителите, присъствали на събитието, тя се е появила накрая, за да връчи наградите, и това е изненадало неприятно присъстващите колеги", се казва в информацията на Кастрева.

Митрофанова е направила изказване на руски език без превод, "което учениците не са разбрали", допълва още тя.

"Ръководителите на учениците твърдят, че в изказването не е имало политически нюанси", се казва в писмото.

Цитираните думи на Митрофанова в първоначалната публикация на Съюза на българските журналисти обаче съдържат явна проруска историческа линия:

"Днес в много страни върви една нова тенденция – борба с историята, нейното фалшифициране. Опитват се да наложат сред българите един голям мит, че императорът е искал чрез тази война да завладее проливите, че е имал користни цели. Но аз мога да ви кажа, че в руската история това е единствената война, за която народът е настоявал... да се поеме към освобождаване на поробените братя".

Журито, за което в столичното 19. СУ са уведомени, присъстват член на НД "Русофили" Симеон Кулиш и съветничката на Елеонора Митрофанова по културните въпроси към посолството на Русия Анастасия Кабанова. Ръководител на "Русофили" е Николай Малинов - обвиненият в руски шпионаж бивш депутат от БСП, който беше санкциониран по закона "Магнитски" от САЩ за корупция и който прекара един месец в Москва преди последното си участие на парламентарните избори на 2 април в коалиция с "Атака".

"Игнатиевската" викторина е обявена за ученици от гимназиалните класове, като първият кръг включва теми като:

  • "Руското общество в защита на българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г. Нравстената и православната позиция на руския народ и общественост".
  • "Забележителни и любими руски генерали в Освободителната война".
  • "Руско-турската война в историческата памет на българите и съвременните предизвикателства"

От инспектората по образованието в София заявяват, че участието е ставало с "информираното съгласие на родителите, които са попълнили декларации, в които е било упоменато събитието, мястото, датата и часовия диапазон".

Руските културни центрове (като този в София) са част от "Россотрудничество" - държавна руска структура, която се занимава с връзките с руските диаспори по света.

От 2017 до 2020 г. директор на "Россотрудничество" е Елеонора Митрофанова, която впоследствие стана посланик на Русия в България.

Навръх 24 май 2020 г. РКИЦ-София направи изложба, в която св. св. Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотността и просвещението в Рус", с което провокираха сериозен скандал.

Заради сходни инциденти Румъния взе решение да закрие местното подразделение на "Россотрудничетво" в Букурещ до август 2023.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024