Митрофанова отново ще е без покана за първото заседание на парламента Снимка: © Getty Images

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и посланикът на Беларус в България няма да бъдат канени като гости и на първото заседание на 49-ото Народно събрание.

Списъкът с поканените дипломати ще бъде същият като този от предишния парламент. В него липсват имената на Митрофанова и временно управляващия посолството на Беларус Никита Лешуков, тъй като в предишното НС депутатите взеха решение представителите на тези две страни да не бъдат канени заради войната в Украйна.

Предложението тогава беше направено от "Демократична България" и беше подкрепено от всички останали партии с изключение на "Възраждане" и БСП, които бяха против, и "Български възход", който се въздържа. Поканата за Митрофанова беше и един от въпросите, по които политическите формации се сблъскаха още преди началото на предишния парламент, като дълго дискутираха темата преди да вземат окончателно решение.

Първото заседание на 49-ото Народно събрание е насрочено за сряда - 12 април. Очаква се по традиция на церемонията да присъстват президента Румен Радев, вицепрезидентът, служебните министри, както и представители на съдебната власт, дипломатическия корпус и религиозните общности в страната.

Според Конституцията първото заседание на парламента се открива от най-възрастния депутат. И този път това е Вежди Рашидов от ГЕРБ, който откри и 48-ото Народно събрание, а впоследствие беше избран и за негов председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024