България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Настоятелят на Руската църква в София архимандрит Васиан ще бъде експулсиран от България.

Това става ясно от интервю на посланика на Русия Елеонора Митрофанова пред ТАСС.

Малко по-късно от ДАНС съобщиха, че със заповед на председателя ѝ "са наложени принудителни административни мерки на един руски гражданин и на двама граждани на Беларус". Мерките са „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от 5 години. Санкционираните са споменати само с инициалите им, като за руския гражданин те съвпадат със светското име на Васиан - Николай Змеев.

"Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси", пише още в информацията от ДАНС.

По-рано архимандритът е обявен за нежелан от властите на Северна Македония заради предполагаема шпионска дейност.

"Това разбира се е безпрецедентен случай в историята. Нито една неприятелска страна не е посягала на църквата. Защото църквата е отделена от държавата. Това е "тънък", много глупав, дяволски ум, който е измислил такова нещо и да нанесе такава обида не само на руската православна църква, но и на множеството посетители на църквата в София", казва Митрофанова в изявлението, публикувано от ТАСС.

Според съобщение на Руското посолство изгонени са и още двама служители на Руската църква в София. Васиан е определен като "заплаха за националната сигурност".

"Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг. Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна", се казва още в позиция на посолството.

Все още няма съобщение от МВнР по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024