Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България Снимка: © Getty Images

Руският посланик Елеонора Митрофанова обяви несъгласие с версията на МВР, че серийните имейли с фалшиви бомбени заплахи срещу училища в България са част от руската хибридна война срещу страната.

Тази позиция беше лансирана във вторник от вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, след като за втори пореден ден ученици от над 100 училища в 5 области трябваше да бъдат евакуирани.

"Напълно осъждаме гнусните престъпни действия, насочени към сплашване на обществото чрез заплаха за подрастващото поколение. Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения на страната ни в извършване на подобни информационни атаки. Разчитаме, че в резултат от разследването на сюжета компетентните органи на Република България ще дадат изчерпателни коментари по забележките за „руската следа“, се казва в позиция на посолството на Русия.

Според Демерджиев - водещата теория на разследването е, че става въпрос за "хибридни атаки, свързани с Русия по някакъв начин". Целта на мейлите е да привлекат вниманието, досега не е открито нито едно реално доказателство за заплаха срещу учебните заведения.

Министърът отхвърли версията, че масовите сигнали са пуснати от ученик в България, и посочи, че подобен тип атаки са организирани и в други страни в Европа.

По-сериозният проблем е, че "диверсията" с фалшивите сигнали се случва няколко дни преди парламентарните избори на 2 април, които се провеждат в сградите на училищата в цялата страна.

По случая работят и службите за сигурност на САЩ и Великобритания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024