Митрополит Наум: Руската църква не е руска Снимка: © Getty Images

Руската църква "Св.Николай" е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на руската православна църква.

Това каза бившият главен секретар на Светия Синод, а понастоящем Русенски митрополит Наум.

В пост в профила си във Facebook митрополит Наум разказа историята на храма и призова Софийския митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него.

"Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”.

Осветен е на 11 ноември 1914 г. от нашия приснопаметен предшественик и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са участвали руски архиереи, заради схизмата в която БПЦ се е намирала. Припомняме, че руски архиереи не са участвали и в освещаването на храм-паметника в с. Шипка през 1902 г. по същите причини.", пише той.

Напомняме, че след експулсирането от страната на тримата руски свещеници, обвинени в шпионаж в полза на Русия, руската църква в София се оказа заключена. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви: "Тази стара руска църква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили заедно, сега ще бъде затворена".

Днес от руското посолство в София обявиха, че "решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от Руската православна църква".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024