Мицкоски: Конституционните промени за българите в РСМ не са европейски ценности, а диктат Снимка: © Президенство на Република Северна Македония

"Толкова ли е трудно първо българският парламент да ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония към ЕС, а след това ние да осъществим конституционните промени. Ние сме единственият случай, при който двустранните споразумения са условия на рамката за преговори с ЕС. Това не са европейски ценности, а диктат".

Това гласи първият коментар на македонския премиер Християн Мицкоски по повод новината, че Албания е отделена от РСМ в преговорния процес с ЕС.

Това е ключова промяна в досегашното отношение на 27-те държави спрямо двете балкански страни - те бяха третирани като "комплект" в процеса по присъединяване.

От идването на Христиан Мицкоски (ВМРО ДПМНЕ) на власт в Северна Македония отношенията с България бяха влошени, а последният скандал се оказа разпален заради липсващо знаме в Президентството по време на визита на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

В четвъртък Мицкоски заяви, че е разбрал за решението на ЕС още при посещението му в Брюксел миналата седмица.

"Съжалявам, че предишното правителство приемаше всичко ексхибиционистки и развяваше европейското знаме, докато ограбваше хората. Споделям впечатлението на огромното мнозинство от македонските граждани, че не трябва повече да приемаме условия на базата на национални отстъпки, без гаранции. За мен това е диктат. Ако това е условието за Македония, тогава не, благодаря. Това не са европейски ценности“, каза той.

Мицкоски добави още, че има мнозинство в парламента, за да бъдат направени промените в основния закон, но това ще стане само ако първо България ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

ЕС оставя Северна Македония на изчакване, ще преговаря само с Албания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-тото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев

Блокирани бяха ключови текстове, от които зависят милиарди по ПВУ

22:55 - 26.09.2024
Важно днес

Международна среща за войната в Украйна ще се проведе в Германия

Тя ще бъде ръководена от контактни групи на САЩ

17:49 - 26.09.2024
Живот

The Cure представиха първата си нова песен от 16 години насам

Групата потвърди и нов албум на 1 ноември

16:03 - 26.09.2024
Култура

„Книги за смет“ 2024 завършва в София с инициативата „Зеленият площад“

Екокампанията ще се проведе на 29 септември на паркинга на Централни хали

14:31 - 26.09.2024