Младият мъж, загинал на Боянския водопад, е паднал от 20 м височина Снимка: © Getty Images

Мъжът, който в неделя загина при инцидент на Боянския водопад във Витоша, е паднал от около 20 метра височина. Въпреки че общо 13 планински спасители са опитали да му окажат първа помощ, нараняванията му са били изключително сериозни и той е издъхнал.

Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) пред bTV – ден след като в Центъра за спешна медицинска помощ в София е постъпил сигнал за инцидента. Той е бил получен малко преди 14 ч. в неделя.

Мъжът е бил млад, на 30 или малко над 30-годишна възраст. Паднал е в края на екопътеката, бил е в безсъзнание и с кървене от главата. Пристигнали са две линейки, човекът е бил интубиран, но е издъхнал при качването в една от тях, твърдят от ПСС, но един от очевидците на инцидента каза, че помощта дошла чак час след сигнала и мъжът вече бил издъхнал.

Очевидец на инцидента при Боянския водопад: Помощта дойде чак след час, от 112 настояваха за "точен адрес"

„Паднал е в основата на Боянския водопад - от около 20 метра. На място е имало очевидци, адмирации към тях. Те са опитали да окажат първа помощ“, каза представител на ПСС.

„От наша страна се включиха 13 планински спасители, в това число двама парамедици и двама лекари, но въпреки всички възможни действия на терен, травмите бяха прекалено сериозни, за да се справим дори ние“, заяви той.

От ПСС призовават да се спазва дисциплина на терен и хората да имат „респект към планината“.

„Повечето неща трябва да ги направим предварително – подготовка за метеорологичните условия, екипировка, техническа подготовка, информация за маршрута и дисциплина на самия терен. Добре е да не бъдем сами в планината и винаги да сме със заредена батерия на телефона, за да може ако има инцидент, да предупредим за него“, казват от Планинската спасителна служба.

Проверката на тежкия инцидент продължава. Много хора повдигат въпроса защо маршрутът не е обезопасен, при положение че е част от екопътека.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024