Очевидец на инцидента при Боянския водопад: Помощта дойде чак след час, от 112 настояваха за "точен адрес" Снимка: © Pixabay

Планинската спасителна служба се е отзовала цял час след сигнала, подаден за инцидента с падналия от над 20 метра мъж на Боянския водопад в неделя. Лекар е присъствал само „по телефона“, а диспечерите на тел. 112 са изисквали „точен адрес“ на едно от най-посещаваните места във Витоша, за да пратят екип.

Това разказва Крум Джерманов – един от хората, оказали първа помощ на мъжа, паднал фатално на Боянския водопад. Той опровергава изнесената информация от Планинската спасителна служба (ПСС), че човекът е издъхнал след качване в линейка, а каза, че е починал „поне 15 минути преди да дойде първа помощ“.

„Днес един човешки живот си отиде. Пред очите ми, както и на още стотина души. Повече от един час на пълна безпомощност и отчаяние, които всички изпитахме“, пише Джерманов във Facebook.

„Мъжът падна от върха на водопада (25м височина), до минута сигналът бе подаден - повече от един час присъстващите се борихме за живота му, докато диспечери ни искаха точен адрес на водопада, иначе нямало как. Противно на написаното навсякъде, мъжът си отиде поне 15 минути преди да дойде първата помощ (която дойде след час от сигнала) - двама служители на спасителна служба, с две раници. Докторът присъстваше по телефона само. Линейка там не може да стигне, а дори и да бъде изнесен на носилка някак, това най-вероятно би било фатално в подобен инцидент“, разказва очевидецът.

От ПСС заявиха, че човекът на възраст 30 или малко над 30 години паднал в края на екопътеката. На място пристигнали две линейки, а от тяхна страна се включили 13 планински спасители, в това число двама парамедици и двама лекари. Травмите обаче се оказали прекалено сериозни и мъжът издъхнал.

Проверката на тежкия инцидент продължава. Много хора повдигат въпроса защо маршрутът не е обезопасен, при положение че е част от екопътека, и се усъмняват в намеците на ПСС, че случилото се може да е предизвикано само от метеорологичните условия или лоша техническа подготовка.

Според Крум Джерманов – „представянето на ситуацията по написания начин заблуждава, че лекарска помощ е била оказана своевременно и е имало шанс за различно развитие на нещата“.

„Качване в линейка дори нямаше - съответната помощ пристигна само за да констатира това, което вече бе приключило отдавна. Преди 10 години се е случило същото нещо на същото място, в 2021 г. все още няма промяна. Ако истината се знае, тя може да стане неудобна и да предизвика промяна, това е единствената ми надежда“, пише очевидецът.

Въпросният подобен инцидент е от 9 юли 2011 г. И тогава, и сега България не разполага с медицински хеликоптер за подобни ситуации. По последна информация на служебния здравен министър Стойчо Кацаров от юни тази година – страната ни ще закупи 6 медицински хеликоптера и трябва да разполага с функционираща система за спешна помощ чрез въздушни линейки до 2024 г. Сумата ще е около 50-60 млн. лв.

Проблемът с хеликоптерите е налице от години, но все още не е решен, а кабинетът „Борисов 3“ забави процедурата. Въпреки че още на 20 февруари миналата година стана ясно, че страната ни ще закупи две хеликоптерни линейки за 20 млн. лв., официалното одобрение на тази процедура бе публикувано от Министерство на здравеопазването чак през ноември 2020, а срокът за изпълнение на проекта бе 36 месеца. Освен това се оказа, че ще има не два, а само един хеликоптер за същите пари. Сега тази процедура е променена и ще се поръчат още въздушни линейки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024