Сагата с медицинските хеликоптери: България поръчва 6 машини, трябва да заработят до 2024 г. Снимка: © Unsplash

България ще закупи 6 медицински хеликоптера и трябва да разполага с функционираща система за спешна помощ чрез въздушни линейки до 2024 г.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров даде подробности по развитието на сагата с хеликоптерите, забавена от кабинета на „Борисов 3“, който отдели 20 милиона за две машини, но накрая се оказа, че ще е само една за същите пари. България е единствената страна в ЕС без въздушна линейка за спешни ситуации, която е повече от необходима при акции и спасителни операции в планините заради зачестилите инциденти през последните месеци.

„Въпросът с медицинските хеликоптери е решен. Изготвени са проектните фишове, изготвена е цялостната оценка, разработена е програмата, която ще се внесе в Плана за възстановяване към ЕК“, каза Стойчо Кацаров. „Планирано е да се закупят 6 хеликоптера и да се изградят площадки в 15-20 лечебни заведения в страната“.

Цялата процедура е задвижена, а финансирането е осигурено, заяви служебният министър на здравеопазването. „Ако нещата не се забавят по някакви непредвидени причини, до 2024 г. би трябвало да имаме функционираща система за спешна помощ“.

Тъй като средствата, които страната ни ще получи от ЕС по Плана за възстановяване, са до 2024 г., това е и срокът за изпълнение. От поръчката до доставката на хеликоптерите са необходими около 2 години.

Планината взима жертви, а държавата чака: България може да остане без медицински хеликоптер до 2023

„Ние сме дали тласъка. Имаше много документи, които заварихме. Работено е през годините, просто процесът не е завършен. Предишното правителство е искало 1 хеликоптер за 20 милиона лева, а той струва много по-малко. Сега ще бъдат закупени 6, а сумата е от порядъка на 50-60 милиона, но не искам да ви излъжа“, каза Кацаров.

„Площадките не са скъпи, това е малко бетон до входа на спешното отделение. Трудното ще е, ако трябва да бъдат изграждани на покрива“, обясни той.

Проблемът с въздушните линейки е налице от години, но все още не е решен. Въпреки че още на 20 февруари миналата година стана ясно, че страната ни ще закупи две хеликоптерни линейки за 20 млн. лв., официалното одобрение на тази процедура бе публикувано от Министерство на здравеопазването чак през ноември 2020, а срокът за изпълнение на проекта бе 36 месеца. Освен това се оказа, че ще има не два, а само един хеликоптер за същите пари.

България остана без медицински хеликоптер през 2019 г., когато частната "Хели ер" продаде и втората си машина в Грузия.

В началото на ноември 2020 г. депутатите в Народното събрание тихомълком отхвърлиха предложение за покупка на два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет. То беше внесено от депутата от БСП Дора Янкова, която предложи отпускане на 25 млн. лв. за въздушни линейки и медицинско оборудване към тях.

От Министерството на здравеопазването след това съобщиха, че процедурата по закупуване не е спряна и е в ход. В крайна сметка обаче се оказа, че няма да има две въздушни линейки, а само една. Процедурата бе одобрена на 24 септември 2020 г. и бе обявено, че медицински хеликоптер може да има чак през 2023 г.

Последният опит да разберат какво се случва с въздушните линейки бе на председателя на Здравната комисия в 45-ия парламент Александър Симидчиев и Велизар Шаламанов („Демократична България“). В края на април те са изпратили писмо към министъра на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов, но не са получили отговор.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - новата стратегия на Кремъл за попълване на войските

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024