Снимка: © Unsplash

"Бойко Борисов лъже за цената на машините с разлика от 14 милиона лева. С тези 14 млн. може да бъде закупен един медицински хеликоптер, който да спасява човешки животи. Казвам това по повод поредния крещящ случай за нуждата от такива хеликоптери, този път с финансиста Владимир Каролев“.

Думите на Слави Трифонов от поредната му публикация във Facebook звучат повече от актуално, предвид инцидента с икономиста Каролев, който падна със сплитборд в Пирин и в момента се намира в тежко състояние в „Пирогов". Ако България разполагаше с медицински хеликоптер, спасителите нямаше да го носят на ръце в продължение на 3-4 часа по заледените склонове, а акцията щеше да е много по-бърза и безопасна.

Страната ни обаче не разполага с въздушна линейка, каквато може да има чак през 2023 г.

Планината взима жертви, а държавата чака: България може да остане без медицински хеликоптер до 2023

Трифонов обърна внимание на случая след изявлението на премиера в оставка Бойко Борисов, че последните избори стрували 150 млн. лв., а една трета от тях били за машини Това са поредните неверни факти, изнесени от лидера на ГЕРБ – правителствената план-сметка показа, че Избори 2021 на 4 април са стрували 101 649 500 лв., а 9600-те машини са 36 млн. лв. без ДДС – с 14 млн. по-малко от обявеното.

„Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска“, написа лидерът на „Има такъв народ“.

За общата сума за изборите, по думите на Трифонов, Борисов „лъже с разлика от над 48 милиона лева“. „А 48 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 48 милиона лева могат да бъдат закупени три медицински хеликоптера!“.

Колко всъщност струваха Избори 2021?

Проблемът с въздушните линейки е налице от години, но все още не е решен. Въпреки че още на 20 февруари миналата година стана ясно, че страната ни ще закупи две хеликоптерни линейки за 20 млн. лв., официалното одобрение на тази процедура бе публикувано от Министерство на здравеопазването чак през ноември 2020, а срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца. Освен това се оказа, че ще има не два, а само един хеликоптер за същите пари.

България остана без медицински хеликоптер през 2019 г., когато частната "Хели ер" продаде и втората си машина в Грузия. Страната ни е единствената в Европейския съюз, която не разполага с въздушна линейка за спешни ситуации.

В началото на ноември 2020 г. депутатите в Народното събрание тихомълком отхвърлиха предложение за покупка на два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет. То беше внесено от депутата от БСП Дора Янкова, която предложи отпускане на 25 млн. лв. за въздушни линейки и медицинско оборудване към тях.

От Министерството на здравеопазването след това съобщиха, че процедурата по закупуване не е спряна и е в ход. В крайна сметка обаче се оказа, че няма да има две въздушни линейки, а само една. Процедурата е одобрена на 24 септември 2020 г., стойността е близо 20 млн. лв., а медицински хеликоптер може да има чак през 2023 г.

През януари 2021 г. Министерството на отбраната обяви, че ще предостави три или четири от новите транспортни хеликоптери Кугър на здравното ведомство за спасителни операции, но оттогава насам няма развитие по темата.

Последният опит да разберат какво се случва с въздушните линейки е на председателя на Здравната комисия в 45-ия парламент Александър Симидчиев и Велизар Шаламанов („Демократична България“). В края на април те са изпратили писмо към министъра на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

"По консервативни оценки, наличието на система за спешна въздушна помощ би спасявало около 200 човешки живота на година", посочват Симидчиев и Шаламанов в писмото си с молба да разберат докъде е стигнала процедурата по обявяване на обществената поръчка.

Отговор е трябвало да получат на 7 май, но той е отложен за седмица по-късно и няма да бъде даден заради разпускането на 45-ото Народно събрание (най-вероятно на 11 май).


Животът на Владимир Каролев е в опасност, транспортиран е в "Пирогов"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"