Борисов допусна опция служебни министри на Радев да останат в нов кабинет

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо допусна вариант, при който ако се събере парламентарна подкрепа за ново мнозинство, част от министрите в служебния кабинет на Румен Радев да останат по местата си.

Всичко това - в случай че "Продължаваме промяната" и/или ДБ подкрепят основните точки, около които ГЕРБ планира да води преговори чрез Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

"Ако имаме политиките по 7-8 точки, после ще кажем как ще се изпълняват - дали те (ПП и ДБ, б.р.) ще дадат хора; вариант е служебният кабинет - ако иска Радев да носи отговорност, защото той ги сътвори - част от министрите да останат. Но това са хипотези. Първо трябва да имаме писано върху какво депутатите ще гласуват. Имаме ли това, все мераклии ще се намерят", беше коментарът му.

Борисов изрази съжаление, че "няма на какво да стъпи като идеологически темели" с партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, за да направи коалиционно правителство с него.

"С голямо уважение се отнасям към "Възраждане". И много по-лесно би се работило с тях, защото са сериозни хора. Проблемът там е идеологически, защото няма на какво да стъпим като темели. Те са за излизане от НАТО и ЕС, или референдум за тях; да не се влиза в еврозоната; да не се подпомага Украйна и да се преговаря за руски газ", каза той по време на посещение в Стара Загора.

Борисов повтори два пъти оценката си за "сериозните хора" във "Възраждане", но коментира, че "не могат да отстъпят от техните неща" - пълна противоположност на заявките, около които ГЕРБ се опитва да събере подкрепа в 48 Народно събрание.

В същото време той обяви, че в ГЕРБ никой не искал да води преговори с "Продължаваме промяната", защото съпартийците му "ги мразят".

"Делян Добрев ми казва "Ще си отрежа ръката. Ще подкрепя, щом си ми казал като партиен лидер, но ще ида и ще я отрежа". За Асен Василев - "той е измамник", това казва и го доказва", беше обяснението му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024