МНвР разкритикува Съветския съюз за действията след края на Втората световна война Снимка: © Министерство на външните работи

75-годишнината от края на Втората световна война бе отбелязана с обща декларация на министрите на външните работи на България, САЩ, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, в която се говори за негативното влияние, което Съветския съюз е оказал на Централна и Източна Европа през втората половина на миналия век.

"Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа," завиха министрите. "Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол"

"В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната част на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разследване. Обществата зад желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта," отбелязва се още в декларацията.

Министрите отбелязват събитията от 1956 г., създаването и дейността на "Харта 77", движението "Солидарност", протестите добили популярност като Балтийския път, падането на комунистическите режими в Източна Европа през 1989 година и сгромолясването на Берлинската стена като "важни събития, които решително допринесоха за възстановяването на свободата и демокрацията в Европа."

"Ние бихме искали да припомним на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави."

"Като се поучихме от жестоките уроци на Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас, като категорично отхвърли концепцията за сфери на влияние и като настоява за равенство на всички суверени държави," завършва декларацията.

След изявлението на външния министър Екатерина Захариева, БСП поиска оставката ѝ. От "Позитано" 20 възразяват срещу присъединяването на България към разпространената днес декларация.

"Подобни декларации в деня, в който капитулира нацистка Германия, омаловажават милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света. Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници", смятат социалистите и допълват, че констатациите в международната декларация са направени без съдържателни аргументи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024