Лекарствата за диабет все пак помагат в борбата с излишните килограми Снимка: © Getty Images

През последните няколко месеца Ozempic* се превърна в едно от най-популярните имена във фармацевтичната индустрия. Лекарството, предназначено за подпомагане на хора с диабет тип II, предизвиква вълнение сред множество хора, като стана популярен не заради основното си предназначение, а с това, че се използва от хора, които се опитват да отслабнат по-бързо.

Само по една доза седмично и сваляш килогарми. Илон Мъск го препоръчва, а инфлуенсъри не спират да го хвалят в TikTok. Изглежда лекарстваният продукт не е просто козметично подобрение, а се рекламира като решение на дългогодишни проблеми. Британското сп. "Economist" разказва как новите лекарства като Ozempic вече са най-очевидният избор за борещите се с излишните килограми.

Лечението за отслабване отдавна варира от добронамерено и неефективно до откровено съмнително. Новият клас лекарства, базирани на GLP-1 рецепторни агонисти, обаче изглежда действат.

Ozempic е търговското наименование на активното вещество семаглутид, инжекционно лекарство за регулиране на инсулина, разработено от датския фармацевтичен гигант Novo Nordisk за лечение на диабет. Веществото е показало в клинични изпитвания, че води до намаляване на теглото с около 15%. То вече се продава и под още едно търговското име "Wegovy" на пазарите в Америка, Дания и Норвегия и скоро ще бъде достъпен и в други страни.

Анализаторите смятат, че до 2031 г. пазарът на GLP-1 лекарствата може да достигне 150 млрд. долара, което не е далеч от пазара на лекарства за рак. Някои смятат, че те могат да станат толкова разпространени, колкото бета-блокерите или статините.

Лекарствата се появяват в момент, в който две пети от населението на света е с наднормено тегло или се бори със затлъстяване. Според Световната федерация по затлъстяването, до 2035 г. тази цифра може да нарасне до повече от половината, като броят на хората с наднормено тегло или затлъстяване ще достигне 4 млрд. души.

Хората навсякъде стават все по-пълни, а населението, което качва килограми най-бързо, не е в богатия Запад, а в страни като Египет, Мексико и Саудитска Арабия.

Тези тенденции са тревожни, тъй като затлъстяването причинява множество здравословни проблеми, включително диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане, както и десетки заболявания като инсулт, подагра и различни видове рак. Носенето на излишни килограми увеличава вероятността хората да умрат и от COVID-19. А след това идва и страданието от стигмата, свързана с напълняването, което засяга най-тежко децата.

Последиците от затлъстяването за държавния бюджет и икономиката като цяло са големи. Според модели на учени годишните разходи за световната икономика, свързани с наднорменото тегло, могат да достигнат 4 трлн. долара до 2035 г.. Това се равнява на 2,9 % от световния БВП, в сравнение с 2,2 % през 2019 г. Това включва както разходите за здравеопазване, така и загубеното работно време поради заболявания и преждевременна смърт, свързани със затлъстяването.

Световният проблем обаче е резултат от биологията. Гените, които са били жизненоважни за оцеляването на хората през зимата и глада, помагат на тялото да запази теглото си. Прекомерното изобилие на преработени храни в организма довежда до по-голямо удобство и по-ниски цени, но също така води до други проблеми като преяждане.

Веднъж натрупал мазнини, организмът се бори с всеки опит за диета, която да намали дори и малка част от общото му тегло. Въпреки 250-те милиарда долара, които потребителите по света са похарчили за диети и отслабване през миналата година, битката за отслабване до голяма степен е загубена.

Тогава обаче се появиха новите лекарства срещу затлъстяването, които всъщност са предназначени за лечение при диабетици. Семаглутид имитира освобождаването на хормони, които стимулират чувството за ситост и намаляват апетита. Те също така притъпяват и силния апетит.

Тъй като продуктът вече е особено търсен, инвеститорите са почти толкова изненадани, колкото и самите потребители. Пазарната капитализация на Novo Nordisk - фирмата, която е първа в продажбите на тези лекарства, се удвои за две години до 326 млрд. долара, което я прави втория по стойност производител на лекарства в света.

Анализаторите очакват до края на десетилетието половината от затлъстелите американци, които търсят помощ с проблема, да приемат GLP-1 лекарства. Но както при всяко ново лекарство, има и несигурности. Сред тях са безопасността и достъпността.

Новостта на тези лекарства означава, че дългосрочните им последици все още не са известни. При по-ниските дози, предписвани при диабет, страничните ефекти, като повръщане и диария, са леки. Но други могат да се появят, когато лекарствата се използват по-широко и в по-високи дози.

Проучванията върху животни са показали по-висока честота на рак на щитовидната жлеза, а семаглутидът се свързва с рядък панкреатит. Малко се знае за ефектите от употребата им по време на бременност или непосредствено преди нея. Всичко това ще изисква внимателен анализ чрез допълнителни проучвания, пише британското списание.

Разбирането на тези рискове ще бъде важно, тъй като много пациенти, които приемат лекарствата, може да се нуждаят от тях до края на живота си. Както и при прекратяването на диета, спирането на високата доза семаглутид е свързано с връщане на голяма част от свалените килограми. Някои хора дори наддават повече тегло, отколкото са загубили преди това.

Друга грижа на фармацевтите е цената. В САЩ "Wegovy" възлиза на около 1 300 долара месечно, а за Ozempic - на 900 долара. Ако се съди по тези цени, доживотните рецепти изглеждат непосилно скъпи. Дългосрочната перспектива обаче е по-обнадеждаваща. С течение на времето компаниите могат да сключат споразумения с правителствата и доставчиците на здравни услуги, за да обхванат цялото население, осигурявайки големи обеми в замяна на ниски цени.

Перспективата за печалба вече привлича конкуренцията и стимулира иновациите. Amgen, AstraZeneca и Pfizer вече работят върху конкурентни лекарства.

Междувременно правителствата трябва да гарантират, че тези, които най-много се нуждаят от лекарствата, ги получават, като оставят тези, които ги приемат с други цели, да плащат от собствения си джоб.

През февруари Ozempic липсваше по аптеките в България, което постави редица хора с диабет пред невъзможност да продължат терапията си с медикамента поради недостига му в цялата страна.

В допълнение, дългосрочните ефекти на тези лекарства трябва да бъдат внимателно проучени. Държавите трябва да продължат да настояват за други мерки за борба със затлъстяването, като физически упражнения, здравословно хранене и по-добро етикетиране на храните, които могат да помогнат да се предотврати напълняването.

Въпреки това, "Economist" смята, че успехът на тези нови лекарства означава, че световната борба със затлъстяването в крайна сметка може да бъде спечелена.


*Този текст не съдържа препоръки за употребата на лекарства или някакъв тип реклама. Ако имате наднормено тегло, преди да предприемете действия, задължително се консултирайте с лекар!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024