MOK e наказал Владимир Николов заради стара допинг-проба от Олимпиадата от 2012 Снимка: © Getty Images

Големият български волейболист Владимир Николов е бил наказан от Международния олимпийски комитет да върне значката и дипломата си от участието в Олимпиадата в Лондон през 2012 г.

Причината е засичане на забранено вещество в проба за допинг, която е тествана цели 7 години след участието на Николов и националния отбор на игрите в Лондон.

Случаят става известен едва сега, като за него писа в. "Сега", цитирайки крайното решение на Спортния арбитражен съд, потвърждаващ наказанието на Николов.

Нито той, нито Българският олимпийски комитет или волейболната асоциация са съобщавали за проблемите му с допинг пробата.

Според "Сега", решението на съда е излязло в архива едва вчера - почти три години след постановяването му през 2020.

Владо Николов сложи край на кариерата си като волейболист още през 2016 г. - т.е. три години преди да се окаже, че в старата му проба ще се намери забранено вещество.

Други по-тежки санкции за България не са наложени, тъй като е отчетено, че е единственият (към онзи момент) играч от тима с нарушение. Националите тогава завършиха на 4-то място.

На 29 юли 2012 г. по време на Олимпиадата българският капитан дава проба от урина като част от антидопинг програмата в Лондон. Тя е анализирана от акредитирана лаборатория на WADA по наличните към онзи момент технологии. Резултатът за забранени вещества тогава е негативен.

Остатъкът от проба А и пълната проба Б обаче са изпратени за дългосрочно съхранение в друга лаборатория в Лозана.

По устав МОК има право да извърши повторен анализ на стари проби, което се е случило и при казуса с Николов. Новият тест, който е направен през 2019 г., е позитивен за метилтестостерон метаболит, който попада в забранителния списък за 2012 г.

Българският национал е оспорил решението и е поискал повторен анализ на Б-пробата, като е заявил желание да присъства лично на отварянето и тестването - това се е случило на 7 юли 2020 г., няколко месеца по-късно от първоначалния план заради избухването на Covid-пандемията.

Седмица по-късно резултатите от допинг контрола потвърждават данните от теста на първата проба.

В обясненията си по случая Владимир Николов подчертава, че "не е взимал никакви медикаменти без лекарско предписание, дори лекарство за главоболие". Той посочва, че всички други контроли за допинг винаги са били чисти, а количеството на откритото забранено вещество е толкова малко, че не би могло да повлияе върху спортното му представяне по време на Олимпиадата.

Николов казва, че лекарят на отбора е давал различни хранителни добавки на националите, които са единствените допълнителни вещества, които е приемал. Той подозира, че е възможно някое от тях да е било замърсено с веществото.

"За мое съжаление лекарите на нашия национален тим пазят опаковките от употребяваните добавки само за един месец след Игрите; отдавна вече са ги изхвърлили и по този начин нямам възможност да се защитя чрез изследване на добавките, употребявани по време на Игрите", казва той.

"За да отговоря на другия въпрос - как се случи това? Честният ми отговор е: Нямам никаква представа! Знам, че може да прозвучи нелепо, но нямам по-добро обяснение. Моят честен отговор е всичко, с което разполагам в момента", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024