Председателят на Народното събрание Ива Митева направи официална забележка на колегата си от ИТН Филип Станев заради дънките с кръпки, които носеше по време на заседанието на Народното събрание в четвъртък. 

Митева се опита да въведе ред в пленарната зала, докато Виктория Василева представяше поредните текстове от проекта за нов правилник на парламента, а депутати от няколко групи водеха разговори помежду си, вместо да следят какво се чете от трибуната. 

"Моля за тишина в залата. Г-н Биков, г-жа Дончева, г-н Иван Иванов, г-н Христо Иванов, да заемат местата си. Г-н Хаджигенов, много Ви моля, разговорите извън залата", каза Ива Митева. Призивът й не беше чут от всички, поради което се наложи тя да направи втора забележка. 

"Г-н Христо Иванов явно не ме чу. И г-н Радостин Василев - аз Ви казах и втори път повтарям. Много Ви моля, много Ви е задълбочен разговора явно", каза тя от трибуната. 

В същия момент в дясната част на залата се появи и Филип Станев, който от сутринта привлича вниманието на парламентарните фоторепортери с неформалния си дрескод.  

"А на г-н Филип Станев му правя забележка за тези дънки. Много моля, без дънки в залата", завърши Ива Митева. Думите й предизвикаха смях в залата, а самият Станев се изправи на крака и прие овациите на депутатите.

"Това не са просто дънки, в тях има скрит символ и той е скъсаното доверие между гражданите и политиците, което ние ще се опитаме да зашием отново", е казал депутатът от ИТН пред журналисти в кулоарите на парламента. Забележката на председателя на Народното събрание всъщност е предизвикана от оплакване на друг депутат. 

Правилникът на Народното събрание не включва изрични правила за външния вид на депутатите, но има условия за поведението им.

То трябва да се основава на "зачитане авторитета на Народното събрание и уважение към другите народни представители и външни лица" и "не може да нарушава нормалното протичане на парламентарната работа или реда в сградата на Народното събрание". 

Общи изисквания за външния вид са разписани в правилата за провеждане на организирани посещения в сградите на Народното сбрание. 

В тях се посочва, че "по време на престоя си в сградите на Народното събрание посетителите следва да са с облекло, което отговаря на авторитета на институцията и съответства на общоприетия делови вид". 

Служителите на НСО трябва да следят за спазването на тези изисквания.


И по делата, и по думите ще ги познаете



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве