Кремъл упорито отричаше, че използва 18-20-годишни младежи от казармите на Русия като "пушечно месо" на фронта в Украйна още от началото на войната.

Натискът от страна на руските жени, чиито синове - наборни войници - изчезват "безследно" след 24 февруари, принуди дори Владимир Путин да признае, че неподготвени бойци са поставяни в смъртен риск от командирите им, нареди това да се прекрати.

Загубите на личния състав в руската армия обаче са толкова големи, че за кратко време надвишават убитите по време на войната на СССР в Афганистан. А родителите на наборниците, които са хвърлени на фронта, са принудени да търсят истината за децата си с огромни усилия.

BBC разказва историята на една от руските майки, която успява да върне синовете си от Украйна.

Двамата получават позивните си за казармата през зимата на 2021 г. Жената, която журналистите наричат с името "Марина", за да не разкрият самоличността ѝ, твърди, че е насърчила момчетата да изпълнят едногодишната си военна си служба, защото това е "техен дълг към родината".

Няколко седмици по-късно обаче те са изпратени в район, разположен близо до границата с Украйна. На 24 февруари Марина губи връзката си с тях.

"Мислехме, че сме най-добрата армия. А ние сме като слепи котенца". Руски войник разказва

"Времето спря. Не можех да ям, не можех да спя. Разменях съобщения с майките на други наборници от същото подразделение. Оказа се, че и много от тях нямат контакт с децата си", разказва тя.

Жената решава да разбере какво се случва и се насочва с колата си към последната база на синовете им. Обажда се на един от командирите им, за да потърси информация, а той я уверява, че са на учение.

"Обиколих с колата си навсякъде около района, където е имало учения. Те не са там. Моля Ви да не ме лъжете", казва тя, при което военният прекъсва разговора.

В момент на отчаяние решава, че може да влезе в Украйна, за да продължи да ги търси - естествено, не я допускат. Навсякъде в района са поставени контролни пунктове от армията. Тогава започват да идват новините за жертвите на фронта - Марина решава да потърси синовете си във военната болница. Момчетата ѝ не са там, но гледката, на която се натъква, я шокира.

"Във военната болница нямаше достатъчно лекарства и превръзки. Местните хора ги снабдяваха с всичко. Войниците страдаха от студ и недохранване. Местните жители, които имат големи сърца, носеха храна и напитки в болницата", коментира тя.

Търсенето най-после дава резултат, след като човек от подразделението на синовете ѝ признава, че са в Украйна, че са "подписали договори за професионални войници" и че "ще се върнат като герои". Марина твърди, че младежите не са имали никакви намерения да остават в армията - минали са само три месеца от началото на наборната им служба.

"Държали са оръжие само веднъж. Тренирали са на стрелбището само веднъж. През повечето време са ринали сняг в казармата. Написах писмо до прокуратурата с настояване да разследват случая. Казах им, че няма как синовете ми да са подписали военни договори. Бях убедена. Други майки също писаха писма. Всички познаваме децата си", казва тя.

Жалбата на Марина все пак дава резултат. Руските власти признават, че синовете ѝ не са подписвали каквито и да е договори и организира връщането им.

"Позволиха ми да дойда и да прибера по-малкия си син у дома за един ден. Когато го видях, изглеждаше ужасно. Момчетата бяха много отслабнали, мръсни и изтощени. Дрехите им бяха изпокъсани", казва тя.

"Те са екзекутори". Кадри показват как руски войници застрелват цивилни украинци в гръб

Когато пита сина си какво се е случило, той отговаря, че е "по-добре да не знае". Тя твърди, че момчетата са "различни хора" след завръщането си.

Марина се ядосва за това, че военното командване лъже майките в лицата им.

"Първо излъгаха, че синовете ми не са в Украйна. После излъгаха, че са подписали военни договори. Офицерите лъжат, сержантите лъжат. После някой каза, че не им е разрешено да ми съобщят истината. Невероятно. Оставени са да нарушават закона и да пратят синовете ми в Украйна, но не им е разрешено да кажат на една майка къде са децата ѝ", възмущава се тя.

Жената коментира, че би искала да вярва, че Путин не знае каква "безредица и хаос" цари в армията. Съжалява за другите семейства, чиито младежи повече няма да се върнат. Много от майките в Русия продължават да издирват синовете си: "Ужасно е. Уж би трябвало да сме достигнали върха на човешкото развитие. Как така не можем да постигнем съгласие? Защо трябва да се бием и избиваме", пита тя.

Офицерът, който критикува стратегическия провал на Русия, беше върнат в ефир с възхвали за Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024