Снимка: © CNN Footage/Twitter

Убийство в гръб на двама цивилни украинци по време на руската атака срещу Киев е заснето от камери за видеонаблюдение. Кадрите бяха са разпространени от CNN и BBC, а деянието вече се разследва от прокуратурата в Украйна като предполагаемо военно престъпление.

68-годишният охранител Леонид Олексийович Пляц и неговият началник са застреляни от тежко въоръжени руски войници. Това се е случило на 16 март, когато Русия все още водеше ожесточени сражения около Киев - преди да се оттегли от региона.

На кадрите се вижда как руски войници пристигат с откраднат микробус, обозначен със знака V, използван от руските сили. Те носят военни униформи и оръжия. Опитват се да влязат в бизнес обект, намиращ се в украинската столица. Първоначално стрелят по бравите на сградата и разбиват външните стъкла.

В един момент собственикът на имота се появява и приближава войниците с вдигнати ръце. Те го спират и го претърсват за оръжие. След това пристига и охранителят, който също бива проверен. Помежду им се провежда някакъв разговор. Кадрите са без звук, но мъжете изглеждат спокойни.

Украинците се обръщат, а войниците уж си тръгват. Внезапно обаче те се обръщат, приклекват и застрелват двамата мъже няколко пъти - в гърба.

Единият от украинците умира на място, но вторият - Леонид Пляц, успява да се изправи на крака. Той дори пристяга с колан бедрото си, за да намали загубата на кръв, и се добира до работната си кабинка, откъдето се обажда за помощ по телефона.

Васил Подлевски разговаря с Пляц два пъти през този ден. Той си спомня, че приятелят му е споделил как войниците твърдят, че не убиват цивилни, след което са стреляли.

"Попитах го: Можеш ли поне да се превържеш? И той ми каза: Вася, едвам допълзях до тук. Всичко ме боли толкова много. Чувствам се много зле", спомня си Васил. "Така че му казах да се държи там и се обадих на териториалната отбрана".

Мъжете, на които Васил се обажда за помощ, не са професионални войници. Преди войната Саша и Костя работят като продавачи на климатици, но сега са бойци доброволци. Когато получават сигнала за ранения Леонид Пляц, на тях им се налага да пресекат опасната магистрала E40 в опит да го спасят. И до днес на точно тази магистрала могат да се видят изгорели останки от руски танкове.

Докато 68-годишният охранител лежи прострелян и окървавен на земята, руските войници все още са на мястото. На записите от камерите за видеонаблюдение се вижда как руснаците си пробиват път към стаите, крадат велосипеди, нахлуват в кабинета на директора - пият от уискито и ровят из шкафовете.

Тъй като са превъзхождани по брой и са слабо въоръжени, Саша и Костя да принудени да чакат, макар да знаят, че Леонид умира.

"Говорихме с него по телефона, опитахме се да го успокоим. Казахме му, че всичко е наред. Всичко ще бъде наред. Ще оцелееш", казва Саша пред BBC. "Казахме му, че сме на път. Може би това му е помогнало. Може би. Но когато стигнахме, той беше мъртъв, за съжаление."

Дори когато прибират телата на двамата мъже, доброволците е трябвало да се прикриват, тъй като покрай тях е минавал руски танк.

Срещу руснаците, извършили убийствата, има достатъчно доказателства за извършени престъпления. На кадрите се вижда и лицето на един от убийците. Украинската прокуратура потвърди, че в момента разследва убийството на Леонид и неговия колега, като възможно военно престъпление. Това е един от над 10 000 регистрирани случая. Откритата стрелба срещу цивилни противоречи на установените правила за водене на война, които забраняват нападения срещу обикновени граждани. Все още няма коментар от страна на руското министерство на отбраната.

САЩ официално обвиниха Русия за военни престъпления в Украйна

Дъщерята на Леонид - Юлия споделя, че не понася да гледа кадрите от деня на смъртта на баща си, но ги е запазила, за да ги покаже някой ден на децата си - за да не забравят действията на руските нашественици.

"Те са екзекутори. Ужасно е, защото баща ми беше цивилен, беше 68-годишен мирен невъоръжен човек", казва Юлия пред CNN.

Юлия в момента е в чужбина и още не е успяла да да погребе баща си заради войната в страната. Тя се надява някой ден отговорните да бъдат съдени. Засега иска хората да знаят какво се е случило с баща ѝ и бруталното насилие да спре.

„Не съм толкова ядосана, колкото съм изпълнена с мъка и страх. Тези проклети руснаци са извън контрол. Страхувам се какво могат да направят по-нататък“, споделя Юлия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"