САЩ официално обвиниха Русия за военни престъпления в Украйна Снимка: © Getty Images

Официално: правителството на САЩ обяви, че руските военни сили, водени от президента Владимир Путин, са извършили военни престъпления в Украйна.

Това обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в специално изявление, цитиран от „Ройтерс“. По думите му оценката на американските власти се основава на „внимателно проучване“ на наличните публични и разузнавателни източници. Американският висш дипломат казва, че САЩ ще продължат да събират информация за военните престъпления в Украйна и ще я споделят със съюзници, партньори и международни институции.

„Ние сме ангажирани да търсим отговорност, използвайки всеки наличен инструмент, включително наказателно преследване“, се казва още в съобщението.

Държавният департамент на САЩ припомня, че руските войски са извършили атаки над цивилни, включително бомбандиране на жилищни сгради, училища и болници. Блинкен цитира и данни на ООН за над 2500 цивилни жертви, като не се изключва и възможността действителният им брой да е по-висок.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън определи Владимир Путин като „военнопрестъпник“.

Зеленски призова света: Излезте на площадите и подкрепете Украйна

Очаква се държавният глава на САЩ да обяви нов пакет от санкции срещу Русия по време на срещите на върха с лидерите на ЕС и НАТО, за които Байдън в Европа. Според източници, цитирани от „Ройтерс“, част от санкциите ще са насочени срещу членове на долната камара на руския парламент.

В плановете на Байдън е включена и нова хуманитарна помощ за Украйна и милионите бежанци, бягащи от бойните действия. Заедно с европейските си съюзници американският президент ще обсъди нови мерки за укрепването на НАТО и спирането на руските опити за избягване на санкциите.

Срещите се провеждатдат точно месец, след като руския президент Путин обяви началото на военни действия в Украйна. ABCNews съобщава, че от началото на войната Русия е изстреляла над 1200 ракети срещу украински цели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024