Зеленски призова света: Излезте на площадите и подкрепете Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение на английски език, в което призова гражданите по света да излязат на демонстрации в подкрепа на Украйна и да протестират срещу руската военна инвазия.

"Войната на Русия не е само срещу Украйна. Русия започна война срещу свободата като такава. Това е само началото за Русия на украинска земя. Русия се опитва да победи свободата на всички хора в Европа и света. Опитва се да покаже, че само строгата и жестока сила има значение. Че хората нямат значение, както няма значение и онова, което ни прави народ", каза Зеленски във видеоклип.

"Затова ви призовавам да застанете срещу войната. Започвайки от 24 март - точно един месец след руската инвазия. От този ден покажете своята позиция. Излезте от своите офиси, от домовете си, от училищата и университетите. Излезте в името на мира. Излезте с украински символи, за да подкрепите Украйна, свободата, живота.

Излезте на площадите, на улиците. Накарайте ги да ви видят и чуят. Кажете, че хората имат значение. Свободата има значение. Мирът има значение. Украйна има значение.

Излезте в центровете на своите градове, съберете се всички заедно, които искате войната да спре", каза Зеленски.

На 24 март е планиран и голямо шествие в центъра на София, което ще започне от 18:30 ч. на площад "Независимост".

София и Варна се включват в шествия в подкрепа на Украйна

24 март е ключов ден, защото едновременно ще се състоят три срещи на върха - на НАТО, ЕС и Г7.

"Знам, че хората ще ни подкрепят, но е важно и политиците да подкрепят свободата. Знаем, че руснаците вече са започнали да лобират за своите интереси. Това са интересите на войната. Знаем, че работят с някои партньори, знаем, че искат да извадят този казус - съпротивата срещу войната. Но това е войната, която трябва да бъде прекратена. На всички тези три срещи ще видим - кой е приятел, кой е партньор и кой ни предаде за пари", каза още той.

В изявлението си Володимир Зеленски посочи, че инвазията на Русия вече цели заличаването на Украйна от лицето на земята.

"Русия събира хора отвсякъде, оборудване, оръжия. Търси наемници по цял свят - всякакви боклуци, които са способни да стрелят по невинни хора. Руските войски унищожават градовете ни, избиват цивилни безразборно, насилват жените, отвличат деца, стрелят по бежанци, похищават хуманитарни конвои, мародерстват. Изгарят музеи, взривяват училища и болници. Техни мишени са университети, жилищни квартали, всичко", каза той.

Зеленски обаче посочи, че първоначалните планове на руската армия са се провалили от началото.

"Мислиха, че украинците ще се уплашат или че няма да се бият. Сгрешиха. Не знаят нищо за нас, не знаят нищо за свободата, колко ценна е тя. Не знаят как свободата обогатява живота, дава му смисъл", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024