Снимка: © Getty Images

Шествие в подкрепа на Украйна ще се проведе на 24 март (четвъртък) в София - един месец след началото на военната инвазия на руската армия на украинска територия. 

Началният час е 18:30 ч., а мястото на събирането под надслова "България подкрепя Украйна"  - площад "Независимост" в столицата. 

"Време е и България да излезе на голямо шествие в подкрепа на суверенна Украйна! Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си", казват организаторите на шествието. 

Те обръщат внимание, че България е "в плен на все по-силната хватка на руската пропагандна война", като дават за пример и изявленията на руския посланик Елеонора Митрофанова от последните дни. Пред руските държавни медии тя твърди, че има раздор в позицията на правителството и гражданите на България по отношение на действията на Кремъл, след като неотдавна беше привикана да дава обяснения и да се извини за обидни думи към България. 

"Не можем да позволим маргинални про-руски партии да диктуват най-важните решения за бъдещето на България. Не бива да оставим гласовете ни да бъдат заглушени. Време е да се заявим, че сме тук, че сме в ЕС и НАТО, че сме направили вече цивилизационния си избор и заставаме зад него", казват организаторите. 

Плакатът на шествието е създаден от аниматора и режисьор Теодор Ушев. 

За събота е планирано и още едно шествие в подкрепа на Украйна - този път то ще се проведе във Варна, където от самото начало на войната доброволци подпомагат активно бежанците от страната. Варненското шествие е насрочено за 14 ч. на 26 март. 

Демонстрации в подкрепа на Украйна се провеждат многократно в европейски градове като Берлин, Париж, Прага, Лондон и др. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне