Снимка: © Getty Images

Първа социологическа агенция видя възможност партиите в 48-ия парламент да се окажат 8, макар и последните две - "Български възход" и "Има такъв народ" - да са "на ръба" непосредствено над 4-процентовата бариера. Прогнозата е на "Галъп Интернешънъл Болкан" и е първата на агенцията, посветена на предсрочния вот на 2 октомври. Изследването е проведено в периода 2 - 10 септември и е по поръчка на Българското национално радио.

"Моментната снимка" - както от "Галъп" наричат изнесените данни за електоралните нагласи, не се различава съществено по отношение на първите две партии от тази при "Алфа рисърч", чието изследване излезе в началото на септември. А именно - ГЕРБ излиза с над 6 процента преднина пред "Продължаваме промяната", като в новите данни "ножицата" в полза на водача се отваря. Процентите са съответно 25,9 срещу 19,2 на сто. Крайната подредба ще зависи от "степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците си да гласуват", а от ГЕРБ изглеждат консолидирани - "макар видимо да не растат", казват от агенцията.

Подредбата надолу обаче е по-различна. "Галъп" изчислява, че битката за третото място е между ДПС и "Възраждане" със съответно 11,5 и 11,3% подкрепа, а не между Движението и БСП. Левицата според най-прясното проучване получава 9,8% подкрепа към момента, като числото е сравнимо с данните на "Алфа рисърч". Съревнованието ДПС - "Възраждане" обаче не отчита вота от чужбина, който традиционно партията, начело с Мустафа Карадайъ получава.

Следва "Демократична България" с устойчив резултат от над 7 на сто в различните сондажи, публикувани към момента, като динамиката показва и лек растеж.

МОМЕНТНА СНИМКА: "ГАЛЪП" ВИДЯ 8 ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА, НО ДВЕ СА "НА РЪБА"

За разлика от "Български възход", която бе на косъм над чертата и при "Алфа рисърч" в началото на месеца, при "Галъп" и партията на Слави Трифонов се сдобива с шанс за място в новото Народно събрание - но резултатът и на двете формации ще зависи "от хода на кампанията в оставащите седмици, от избирателната активност и от други съпътстващи фактори", казват авторите на изследването, цитирани от поръчителя му БНР.

Избирателната активност се очаква да е "сравнително ниска" - тоест да гласуват по-малко от поливината граждани с право на глас, твърди "Галъп". Следва изречение от анализа на агенцията с "предупрлеждение":

"С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат".

Пред БНР и Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", обяви: "Сериозна битка може да има за всички места, не е свършила и битката за първото място".

Представените данни са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна