Моментна снимка: "Галъп" видя 8 партии в парламента, но две са "на ръба" Снимка: © Getty Images

Първа социологическа агенция видя възможност партиите в 48-ия парламент да се окажат 8, макар и последните две - "Български възход" и "Има такъв народ" - да са "на ръба" непосредствено над 4-процентовата бариера. Прогнозата е на "Галъп Интернешънъл Болкан" и е първата на агенцията, посветена на предсрочния вот на 2 октомври. Изследването е проведено в периода 2 - 10 септември и е по поръчка на Българското национално радио.

"Моментната снимка" - както от "Галъп" наричат изнесените данни за електоралните нагласи, не се различава съществено по отношение на първите две партии от тази при "Алфа рисърч", чието изследване излезе в началото на септември. А именно - ГЕРБ излиза с над 6 процента преднина пред "Продължаваме промяната", като в новите данни "ножицата" в полза на водача се отваря. Процентите са съответно 25,9 срещу 19,2 на сто. Крайната подредба ще зависи от "степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците си да гласуват", а от ГЕРБ изглеждат консолидирани - "макар видимо да не растат", казват от агенцията.

Подредбата надолу обаче е по-различна. "Галъп" изчислява, че битката за третото място е между ДПС и "Възраждане" със съответно 11,5 и 11,3% подкрепа, а не между Движението и БСП. Левицата според най-прясното проучване получава 9,8% подкрепа към момента, като числото е сравнимо с данните на "Алфа рисърч". Съревнованието ДПС - "Възраждане" обаче не отчита вота от чужбина, който традиционно партията, начело с Мустафа Карадайъ получава.

Следва "Демократична България" с устойчив резултат от над 7 на сто в различните сондажи, публикувани към момента, като динамиката показва и лек растеж.

МОМЕНТНА СНИМКА: "ГАЛЪП" ВИДЯ 8 ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА, НО ДВЕ СА "НА РЪБА"

За разлика от "Български възход", която бе на косъм над чертата и при "Алфа рисърч" в началото на месеца, при "Галъп" и партията на Слави Трифонов се сдобива с шанс за място в новото Народно събрание - но резултатът и на двете формации ще зависи "от хода на кампанията в оставащите седмици, от избирателната активност и от други съпътстващи фактори", казват авторите на изследването, цитирани от поръчителя му БНР.

Избирателната активност се очаква да е "сравнително ниска" - тоест да гласуват по-малко от поливината граждани с право на глас, твърди "Галъп". Следва изречение от анализа на агенцията с "предупрлеждение":

"С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат".

Пред БНР и Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", обяви: "Сериозна битка може да има за всички места, не е свършила и битката за първото място".

Представените данни са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024