МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език Снимка: © Unsplash

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки на една от задачите, паднала се на матурата по български език и литература. Това обяви министърът на образованието Галин Цоков, става ясно от прессъобщение на ведомството.

Причината са сигнали на учениците, че при принтирането на изпита някои от тях са получили бланки без необходимите диаграми по въпроса.

Учениците се оплакват, че без този елемент задачата става почти нерешима. По-рано пред БНТ министърът съобщи, че засега е установено, че от проблема са засегнати около 200 ученици от общи 47 хил., които са се явили на изпита.

Точният брой на тестовете с проблеми обаче няма как да бъде установен, тъй като бланката на теста и тази, която се проверява впоследствие, са различни.

По думите на Цоков проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла заради настройки при някои от принтерите. Тестът се предоставя на училищата в PDF формат.

Зрелостници сигнализираха и за други проблеми, но при провеждането на матурата по английски език. Някои от тях се оплакаха, че записът от модула за слушане с разбиране е бил твърде шумен и неразбираем.

Родители на ученици от Бургас, които са се оплакали от техническия проблем, са подали жалба в Инспектората по образованието в Бургас, като настояват да бъде повторена първата част от изпита. Към момента обаче няма отговор от страна на инспектората или Министерството на образованието по този казус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024