МОН обмисля учебната година да започва от първия понеделник на септември Снимка: © Булевард България

Министерството на образованието и науката обсъжда варианта учебната година да започва преди 15 септември, обяви министър Николай Денков.

„Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти“, каза той в студиото на БНТ. Според него в България учебната година започва сравнително късно спрямо другите европейски държави, където първият учебен ден е с около 10-15 дни по-рано.

Акад. Денков твърди, че изместването на началото на годината е разумно, особено по време на епидемична обстановка. Според него това осигурява повече време за преговор и затвърждаване на материала от предходната година. „Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън“, каза министърът.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи с 1-2 седмици – най-късно до края на юни, както беше и през миналата.

Акад. Денков съобщи, че здравното министерство е поръчало около 4,2 милиона теста за децата, а до момента е получило малко над милион. По-голямата им част са разпределени, като в склада на БЧК има 114 300 теста, достатъчни за най-малките през следващата седмица.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици. В сряда стана ясно, че ако поне половината от учениците в една паралелка от 5. до 12. клас имат зелен сертификат, ще могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани.

Денков заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Той участваше в преговорите на партиите в сектор „Образование“ като част от екипа експерти, поканен от „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев.


Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектор "Образование"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022