Снимка: © Булевард България

Министерството на образованието и науката обсъжда варианта учебната година да започва преди 15 септември, обяви министър Николай Денков.

„Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти“, каза той в студиото на БНТ. Според него в България учебната година започва сравнително късно спрямо другите европейски държави, където първият учебен ден е с около 10-15 дни по-рано.

Акад. Денков твърди, че изместването на началото на годината е разумно, особено по време на епидемична обстановка. Според него това осигурява повече време за преговор и затвърждаване на материала от предходната година. „Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън“, каза министърът.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи с 1-2 седмици – най-късно до края на юни, както беше и през миналата.

Акад. Денков съобщи, че здравното министерство е поръчало около 4,2 милиона теста за децата, а до момента е получило малко над милион. По-голямата им част са разпределени, като в склада на БЧК има 114 300 теста, достатъчни за най-малките през следващата седмица.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици. В сряда стана ясно, че ако поне половината от учениците в една паралелка от 5. до 12. клас имат зелен сертификат, ще могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани.

Денков заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Той участваше в преговорите на партиите в сектор „Образование“ като част от екипа експерти, поканен от „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев.


Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектор "Образование"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция