МОН публикува резултатите от НВО след 7. клас по български език и математика Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката публикува оценките на седмокласниците, които се явиха на национално външно оценяване по български език и математика.

Резултатите им са важни за продължаването на образованието им в гимназиалното ниво и се очакваха с много висок интерес от родителите, част от които останаха недоволни от забавянето до последния възможен момент - 28 юни.

От МОН отчитат една добра новина - учениците са подобрили резултатите по български език и литература.

Средният резултат при 7. клас е 55.04 точки, като 13 от децата са постигнали максималния бал от 100 точки. Още 15 ученици имат 99.5 точки, а 34 - 99 точки.

По български език и литература седмокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор. Повече от 3 000 ученици са получили максимални или много близко до максималния брой точки от работата си върху тези задачи. Умеят да намират и извличат информация от текст. Над 75% от седмокласниците не се затрудняват при определянето на синоними и антоними. Две от задачите с избираем отговор са затруднили учениците: определяне вида на употребено в изречение местоимение и определянето на вида на изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудна се е оказала 25. задача. През тази година учениците трябваше да разтълкуват внушенията на стихове от одата „Опълченците на Шипка“ – близо 2/3 от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват смисъла на посочените стихове.

Разказът „Ева, която расте и се смалява“ не е затруднил по-голямата част от седмокласниците - средният брой точки на тази задача е 17,8 т от общо 35.

Доста по-слаби са резултатите на НВО по математика, където средното ниво е 35.29 точки - съизмерим с миналогодишния, но отново далеч от желаното ниво.

Тук има по-голям брой на децата, които са се справили безупречно - 262 души.

Учениците се затрудняват при определянето и записването на координатите на симетрична на дадена точка в правоъгълна координатна система.

Проблеми има и при разчитането, използването и интерпретирането на данни, представени с текст или диаграма, както и при съставянето на математически модел на реални житейски ситуации и преобразуването му с математически методи и алгоритми.

Двама ученици имат по 100 точки и на двата изпита от националното външно оценяване – български език и литература и математика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024