Моноклоналните антитела са голямата надежда срещу Covid, но не се справят с новите варианти Снимка: © Getty Images

Една от големите надежди в борбата с Covid-19 – лекарствата с моноклонални антитела, не успяват да неутрализират новите варианти на коронавируса, появили се във Великобритания, Южна Африка и Бразилия. Това откриха британски учени от благотворителната фондация за здравни изследвания Wellcome.

Медикаментите, които представляват коктейл от антитела, бяха определени като ефективен метод при лечението на SARS-CoV-2. Твърди се, че един от тях, разработен от компанията Regeneron, е бил използван от Доналд Тръмп при неговата Covid-терапия през 2020. Преди седмица Германия обяви, че ще закупи 200 хиляди дози от подобното лекарство „бамланивимаб“ (продукт на Eli Lilly) на стойност 400 млн. евро.

GlaxoSmithKline също имат от скъпия медикамент, базиран на моноклонални антитела, но всяко от лекарствата се е провалило срещу поне един от новите варианти в изследването на британските учени, което все още не е рецензирано, пише The Guardian.

„Антителата притежават огромни предимства в лечението“, казва ръководителят на здравните проучвания в Wellcome Ник Камак. „Те произтичат от клониране на бели кръвни клетки и копират реакцията на имунната система. Безопасни са и са създадени така, че да атакуват вируса. Употребата им изглеждаше доста обещаваща в ранните етапи на епидемията“.

Предизвикателството в лечението обаче идва в края на 2020, когато се появяват новите варианти на коронавируса – особено тези от Южна Африка и Бразилия, макар британският също да се смята за по-лесно разпространим. При всички мутации се наблюдават промени в шиповия протеин на SARS-CoV-2, който той използва, за да проникне в човешките клетки. Антителата не са успели да му противодействат, сочат ранните клиничните тестове.

„Леченията с антитела са едни от най-важните в борбата с Covid, но голямата надежда е загубена при появата на вариантите от Южна Африка и Бразилия“, казва Камак.

Медикаментът на GlaxoSmithKline работи срещу тези две мутации, но не и срещу британския вариант B.1.1.7, казват учените. Те дори смятат, че скоро нито едно от лекарствата на базата на моноклонални антитела няма да е ефикасно, защото предстоят още мутации на вируса.

Изследователите проучват кои части от SARS-CoV-2 не се видоизменят, за да насочат атаката на антителата именно към тях. Медикаментите все още работят срещу доминиращия вариант на Covid-19 и се използват за лечение в Европа и САЩ.

„Наблюдаваме вирус, който се променя точно в тази част, която му помага да се прикрепи към клетките дори по-лесно от преди. Така че моноклоналните антитела са изгубени в тази битка“, смятат учените от Wellcome.

Германия обяви, че ще използва лекарството „баванивимаб“ на Eli Lilly и REGN-CoV-2 на Regeneron, които получиха одобрение от американския регулатор FDA през ноември 2020. Eвропейската агенция за лекарствата не е дала „зелена светлина“ за терапията. Първият медикамент съдържа едно моноклонално антитяло, а вторият – две. Според данни на Regeneron – техният „коктейл“ намалява количеството на вируса и помага симптомите да изчезнат по-бързо. Поне едно от двете антитела е ефективно, дори другото да не работи, казват от компанията, цитирани от Deutsche Welle.

Здравният министър Йенс Шпан обяви, че лечението с моноклоналните антитела е като „пасивна имунизация“ и добави, че употребата им ще помогне на пациенти с най-тежки симптоми на Covid-19.

Regeneron обявиха, че лекарството им не предизвиква сериозни странични ефекти, но FDA съобщи, че е възможно някои пациенти да получат анафилактични шокове.

Все още няма много публикувани данни за действието на моноклоналните антитела срещу различните варианти на вируса, като няколко доклада се очакват в следващите седмици, съобщи The Guardian. По принцип този метод е използван за лечение на рак, автоимунни заболявания, ревматоиден артрит, тества се и срещу ХИВ. Моноклоналните антитела са скъпи, защото са трудни за произвеждане – към момента само някои от най-богатите страни в света са се възползвали от тях.

Компаниите Eli Lilly и GlaxoSmithKline дори си сътрудничат в борбата срещу Covid-19 и провеждат общи клинични изпитания, които да установят доколко ефективни са моноклоналните антитела срещу мутациите на коронавируса.


Прочетете още:

Австрия се присъедини към Германия: Препоръчва ваксината на AstraZeneca само за хора под 65 г.

Новите мутации на SARS-Cov2: Какво ги отличава и ефикасни ли ще са ваксините срещу тях?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024