Моноспектакъл от Борисов: "Мелони иска да ѝ покажа как се пази границата. Викам: Вече нема и к'во да ти покажа"

Един журналистически въпрос беше достатъчен, за да изкара Бойко Борисов от нерви и да отприщи монолог, какъвто не се беше чувал от последните години на управлението на ГЕРБ.

Поводът: убийството на граничния полицай край границата с Турция и недоволството на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов от "ненадеждното" защитно съоръжение, което е "на дупки" и на практика не спира мигрантския поток.

Реакцията на ГЕРБ по повод коментарите на Стоянов започна с "Дупките не сме ги правили ние" (от Томислав Дончев), премина през назидателен урок по "уважително задаване на въпроси" от Борисов и завърши със задочно предупреждение към "Митко SMS-а" (т.е. към военния министър): " Затова е пълно с мигранти в цяла България, щото не уважавате труда на другите".

Борисов се почувства лично засегнат от въпроса на репортера Николай Трифонов от БТА само заради думите му, че "Вие сте строили съоръжението", като по-късно го обвини, че задавал въпроса си "неуважително".

Той веднага прехвърли отговорността за дизайна на оградата върху предшествениците си от кабинета "Орешарски" (т.е. не 2, а 9 години назад):

"Изграждането започна по време на партията, която направи Радев президент - БСП. Нас от две години ни няма. Две години... айде сложете тука две тухли и след две години елате да видите дали са там. Две години защо не са я поддържали? Нали 5 млн. им даде парламентът, за да оправят оградата?

"Айде стига. Две години ни няма. Две. Това е много време.

"При мене нямаше дупки, нямаше мигранти. Нула мигранти. Само пари от Брюксел и високи оценки", обяви още Борисов - една от най-редовните му опорни точки заради споразумението, което ЕС и Турция постигнаха с българско посредничество - европейски пари срещу запазване на имигрантите от Близкия изток на турска територия.

  • Това, което той пропуска да напомни е, че до 2015 г. трафикът на хора през България беше на рекордно ниво - над 31 000 души за една година. Държавата беше транзитна територия за каналджиите, а един от най-бруталните случаи на масова смърт на мигранти стана със съучастието на български шофьор на камион в Австрия.

Според Борисов обаче:

"И Джорджа Мелони сега иска да дойде и да им покажа как се пази границата. И викам, Вече нема и к'во да ти покажа.

"Така че военният министър да си мисли защо с къси оръжия са отишли там. И кой прави разводите и плановете, как си гарантират служителите. Айде стига вече - преди две години какво било.

"Да, беше много по-добре. Беше прекрасно в сравнение със сега, защото сега е нула, нищо, разграден двор.

"Сега самият Демерджиев цитира, че при Рашков е имало чадър за вкарване на мигранти и затова махна граничарите.

"Премиерът на Италия иска да се учи, както дойде Дейвид Камерън, Виктор Орбан от мене видя, та направи в Унгария същото"

"Айде малко да си уважаваме успехите."

  • В този момент Борисов реши да поучава репортера как трябвало да подхожда към него, за да му "отговаря по-спокойно" - а накрая не спести и унижението на служебния министър на отбраната, като му напомни за един от скандалите около Румен Радев с участието на Стоянов.

"От начина, по който задаваш въпроса, (личи) неуважение към мене.

"Аз бих задал въпроса така: При Вас имаше нулева миграция, всичко беше наред. Идваха Ваши колеги на границата да видят колко е добре, с президента Ердоган заедно се борихте срещу нелегалната миграция. Две години нищо - сега загиват полицаи, всичко е в дупки по оградата, неподържано. Две години време - нищо.

"И тогава щях да Ви отговоря по-спокойно. Нали тъй? А не Митко SMS-а какво казал и аз да му отговоря. Той не може да каже такова нещо. Две години управлява Радев. Две. Аз съм му виновен за новата дупка? Така ли? Айде да се уважаваме.

"Затова е пълно с мигранти в цяла България, щото не уважавате труда на другите. Само че това струва полицейски животи. Избиха се в катастрофи, избиха се в престрелки. Както и да е", завърши той.

  • Прозвището "Митко SMS-a" беше въведно в употреба от ГЕРБ след оплакването на Иван Гешев, че бил привикван от тогавашния главен секретар на Румен Радев с смс.
  • По същото време Стоянов "протече" и от секретни СРС-та, които прокуратурата реши да разкрие при опита си да заобиколи конституцията и да повдигне обвинение на президента.

Монологът на Борисов се разви в абсолютен контраст с опитите му да демонстрира диалогичност и с Радев, и с останалите партии.

Само минути по-рано той поздрави Радев за това, че дава допълнително време за работа на Народното събрание въпреки миниатюрните шансове за нов кабинет. ГЕРБ не си позволява да критикува директно и служебното правителство - извън изпускането на нервите на Борисов във вторник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Култура

Måneskin тръгва на турне в Европа, ще обиколи 11 държави

За феновете в България най-близкият концерт ще е в Гърция

16:59 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Бизнес

Revolut: Платформите на Meta са “огнище” за измами

Банката чака отговор и от българското Министерство на финансите за мерки срещу схемите

14:34 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024