Кирил Ананиев: "В полунощ, когато Ви се обадих, получихме новина от кредитната агенция Moody's, която повишава дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута Baa1 с перспектива "Стабилна". Не потвърди, а повиши"

Бойко Борисов: "Тези, които говорят, че държавата била зле, че не се правило нищо, че едва ли не..."

Кирил Ананиев: "Това е висока оценка за дейността на правителството в областта на финансите."

Бойко Борисов: "А Moody's какво е? Кажи, за да чуят хората"...


Диалогът между премиера и финансовия министър се развива насред празен, прясно асфалтиран път в Родопите, недалеч от Кръстова гора. Единственият пряк свидетел на "изнесената оперативка", както Борисов я нарича, е възрастен местен жител, пенсиониран бивш миньор - в делегацията на Министерски съвет е и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който дава сведения за дължината на поредния открит път.  Борисов и Ананиев сядат на пъновете за цепене на дърва, за да обявят новината, че кредитният рейтинг на България е повишен след присъединяването към чакалнята за еврозоната и Банковия съюз. 

"Международните експерти отчитат подобряване на дълговия профил на България, надежден валутен борд и добра бюджетна политика. Стабилната перспектива на Moody’s разчита, че и следващото правителство ще запази благоразумната фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление. За последните два месеца това е втората авторитетна международна агенция, която дава позитивна оценка на България. И то в момент, в който икономиките на всички страни в света страдат заради пандемията. Поредното международно признание за нашата фискална политика ни задължава да довършим работата си докрай и да не допускаме отклоняване от курса", се казва в официално съобщение на профила на премиера във Facebook. 

"Ние изпълняваме мерки, с които до 2023-2024 г. се надяваме да се интегрираме напълно", казва Ананиев в диалога по повод бъдещото членство на България в еврозоната. 

"Не го вярвам, но го пише: "Успешното приключване на реформите"... Ама нали не се правиха реформи? А тези хора къде са гледали от Moody's,.. "с които правителството се ангажира във връзка с присъединяването на лева към валутния механизъм показва, че амбицията на България за членство в еврозоната е напълно реална". Как може да пишеш такова нещо?", пита Борисов към Ананиев, който репликира "Не аз, от Moody's са го писали". 

"Произволно избрани 20 души от протеста ще са по-добро правителство от политиците "трета цедка"

"Валутният борд на страната е подкрепен от солидна парична и макроикономическа политика. Нали уж щехме да сме фалирали страната? Такива глупости говорят, такива лъжи. Лъжците говорят", казва още Борисов, докато чете писмото. "Това оборва на всички умни, красиви, по-грозни, по-глупави". 

"С какво да угодим на нашите опоненти? Представи си това да го пишеше за нашите приятели в Румъния, а през това за България да пишеше, че не е приета в чакалнята на еврозоната, не е сред европейските "бели държави". 

"Ама е", репликира Кирил Ананиев.

На финала Борисов се връща към възрастния си домакин:

"А ти народ ли си?"

"Народ сме, как да не сме"

"А защо всички говорят от името на народа, че народът не ни иска?"

"То има хора,... не пазят край какво говорят". 

Обяснено: Защо Microsoft избра Гърция, а не БългарияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ