Снимка: © Getty Images

Един от моряците на борда на заседналия кораб край „Яйлата“ Vera SU разкри, че екипажът е бил заплашван и не е получил последните си възнаграждения.

Той говори пред БНТ, но остава анонимен заради притеснения да не загуби работата си. Националната телевизия съобщава, че разполага с документ, според който собственикът на кораба трябва да плати на екипажа общо 11 380 долара.

"Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда иска да се прибере у дома. На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право", казва морякът.

Капитан на кораба е Онур Хазар, втори капитан е Абдула Кемал. В документа е посочен екипаж от шест души. Те са от Турция и Азербайджан, а корабособственикът е от Турция.

"14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем“, добавя морякът.

Корабът край Камен бряг заседна преди две седмици и дори започна да потъва, след като се проведе неуспешна акция по разтоварването на хилядите тонове азотна тор. В началото основният проблем бе товарът на Vera SU, който може да предизвика еко катастрофа, но сега изглежда, че моряците се страхуват и за живота си.

"Заплашвани сме от мениджъра на екипажа. Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия не можем да получим заплатите си", казва морякът пред БНТ.

Днес екипажът трябваше да слезе от кораба за разпити от страна на прокурори, но според информация на кореспондента на bTV в последния момент моряците са отказали. Те се страхуват да не бъдат задържани и екстрадирани в Турция. 

Междувременно министърът на транспорта Христо Алексиев проведе среща със зам.-ръководителя на турското посолство у нас Ерман Топчу. Дипломатът заяви, че собственикът на кораба осигурил специализирана компания за спасяването на Vera SU и очаква писмено потвърждение от българската страна.

Алексиев заяви, че България ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква и представянето на ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията, съобщиха от Министерството на транспорта.

Корабът днес бе укрепен с още котви. Нови пробойни по корпуса не са открити. Министерството на околната среда и водите започна извънреден мониторинг за чистотата на морската вода. Вчера от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) съобщиха, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб край Яйлата не е открито замърсяване на водата.

Към местността „Яйлата” пътуват и плаващи бункери. С тях ще се разтовари втечненият товар от Vera SU.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета