Моряк от Vera SU разкри, че екипажът е заплашван и не е получавал заплати Снимка: © Getty Images

Един от моряците на борда на заседналия кораб край „Яйлата“ Vera SU разкри, че екипажът е бил заплашван и не е получил последните си възнаграждения.

Той говори пред БНТ, но остава анонимен заради притеснения да не загуби работата си. Националната телевизия съобщава, че разполага с документ, според който собственикът на кораба трябва да плати на екипажа общо 11 380 долара.

"Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда иска да се прибере у дома. На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право", казва морякът.

Капитан на кораба е Онур Хазар, втори капитан е Абдула Кемал. В документа е посочен екипаж от шест души. Те са от Турция и Азербайджан, а корабособственикът е от Турция.

"14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем“, добавя морякът.

Корабът край Камен бряг заседна преди две седмици и дори започна да потъва, след като се проведе неуспешна акция по разтоварването на хилядите тонове азотна тор. В началото основният проблем бе товарът на Vera SU, който може да предизвика еко катастрофа, но сега изглежда, че моряците се страхуват и за живота си.

"Заплашвани сме от мениджъра на екипажа. Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия не можем да получим заплатите си", казва морякът пред БНТ.

Днес екипажът трябваше да слезе от кораба за разпити от страна на прокурори, но според информация на кореспондента на bTV в последния момент моряците са отказали. Те се страхуват да не бъдат задържани и екстрадирани в Турция.

Междувременно министърът на транспорта Христо Алексиев проведе среща със зам.-ръководителя на турското посолство у нас Ерман Топчу. Дипломатът заяви, че собственикът на кораба осигурил специализирана компания за спасяването на Vera SU и очаква писмено потвърждение от българската страна.

Алексиев заяви, че България ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква и представянето на ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията, съобщиха от Министерството на транспорта.

Корабът днес бе укрепен с още котви. Нови пробойни по корпуса не са открити. Министерството на околната среда и водите започна извънреден мониторинг за чистотата на морската вода. Вчера от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) съобщиха, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб край Яйлата не е открито замърсяване на водата.

Към местността „Яйлата” пътуват и плаващи бункери. С тях ще се разтовари втечненият товар от Vera SU.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023