Снимка: © Getty Images

Един от моряците на борда на заседналия кораб край „Яйлата“ Vera SU разкри, че екипажът е бил заплашван и не е получил последните си възнаграждения.

Той говори пред БНТ, но остава анонимен заради притеснения да не загуби работата си. Националната телевизия съобщава, че разполага с документ, според който собственикът на кораба трябва да плати на екипажа общо 11 380 долара.

"Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда иска да се прибере у дома. На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право", казва морякът.

Капитан на кораба е Онур Хазар, втори капитан е Абдула Кемал. В документа е посочен екипаж от шест души. Те са от Турция и Азербайджан, а корабособственикът е от Турция.

"14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем“, добавя морякът.

Корабът край Камен бряг заседна преди две седмици и дори започна да потъва, след като се проведе неуспешна акция по разтоварването на хилядите тонове азотна тор. В началото основният проблем бе товарът на Vera SU, който може да предизвика еко катастрофа, но сега изглежда, че моряците се страхуват и за живота си.

"Заплашвани сме от мениджъра на екипажа. Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия не можем да получим заплатите си", казва морякът пред БНТ.

Днес екипажът трябваше да слезе от кораба за разпити от страна на прокурори, но според информация на кореспондента на bTV в последния момент моряците са отказали. Те се страхуват да не бъдат задържани и екстрадирани в Турция. 

Междувременно министърът на транспорта Христо Алексиев проведе среща със зам.-ръководителя на турското посолство у нас Ерман Топчу. Дипломатът заяви, че собственикът на кораба осигурил специализирана компания за спасяването на Vera SU и очаква писмено потвърждение от българската страна.

Алексиев заяви, че България ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква и представянето на ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията, съобщиха от Министерството на транспорта.

Корабът днес бе укрепен с още котви. Нови пробойни по корпуса не са открити. Министерството на околната среда и водите започна извънреден мониторинг за чистотата на морската вода. Вчера от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) съобщиха, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб край Яйлата не е открито замърсяване на водата.

Към местността „Яйлата” пътуват и плаващи бункери. С тях ще се разтовари втечненият товар от Vera SU.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията