Москва обвини Киев за обстрела над "Запорожие" и продължава с атаките в Източна Украйна Снимка: © Getty Images
  • Руските сили нанесоха близо 400 удара срещу източната част на Украйна в неделя в рамките на нов обстрел
  • Германия предложи на Полша системата за противоракетна отбрана Patriot, за да ѝ помогне да защити въздушното си пространство след инцидента с падналата ракета от миналата седмица.

Руските сили нанесоха близо 400 удара в източната част на Украйна в пореден артилерийски обстрел. Това съобщи президентът Володимир Зеленски в своето обръщение към гражданите на страната. Той посочи, че украинските войски "малко по малко" напредват в Луганска област.

"Най-ожесточените сражения, както и преди, са в Донецка област. Въпреки че днес има по-малко атаки поради влошеното време, броят на случаите на руски обстрел, за съжаление, остава изключително висок", каза Зеленски.

Откакто Русия изтегли войските си от Херсон, тя се фокусира върху укрепване на позициите си в източните райони Донецк и Луганск. През нощта обстрели са извършвани и срещу южния украински град Никопол.

Междувременно атомната електроцентрала в Запорожие отново беше обстрелвана през уикенда. Взривовете са повредили сгради и оборудване, но нито едно от тях не е било "критично" за ядрената безопасност и сигурност, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Стана ясно, че ядреният надзорен орган на ООН ще извърши оценка на централата. Ръководителят на МАЕЕ Рафаел Гроси посочи, че силите, които стоят зад обстрела, си "играят с огъня", и добави, че "това трябва да спре незабавно".

Все още не е ясно кой е извършителят на атаките, но Кремъл побърза да обвини за тях Киев. Руските власти дори призоваха световните сили да гарантират, че Украйна ще прекрати атаките срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Украинската страна отрича твърденията.

"Това не може да не предизвика нашата загриженост. Призоваваме всички страни по света да използват влиянието си, за да спрат украинските въоръжени сили да правят това", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Инцидентът с падналите в Полша ракети от миналата седмица продължава да е на дневен ред. Германия е предложила на Варшава системата за противоракетна отбрана "Patriot", за да ѝ помогне да защити въздушното си пространство.

"Предложихме на Полша подкрепа за осигуряване на въздушното пространство - с нашите изтребители "Еврофайтър" и със системите за противовъздушна отбрана "Patriot", заяви министърът на отбраната Кристин Ламбрехт.

В множество руски и украински канали в Telegram се появи видео, за което се твърди, че показва задържането на двама руски военнослужещи, отказали да се бият срещу Украйна. На видеото се вижда как двама мъже, облечени във военна униформа, са призовани да се явят пред своя командир.

Според независимата руска новинарска медия "Медуза", базирана в Латвия, случката се е разиграла в руската Белгородска област. Властите казват, че войниците са нарушили закона и могат да получат затвор за срок от две до три години заради отказа им да участват във войната.

Украйна печели съюзници в една от любимите туристически дестинации на руснаците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024