Украйна печели съюзници в една от любимите туристически дестинации на руснаците Снимка: © Getty Images

Павилионът на Украйна на конференцията на ООН по изменението на климата COP27 в Египет е изграден от груби тъмносиви стени. Усеща се като бомбоубежище. Стои някак не на мястото си сред всички ярки конструкции, издигнати от останалите страни, които възхваляват красотата на природата, пише CNN в свой репортаж.

Контрастът не е случаен. Украинците пристигат в Шарм ел Шейх с ясна мисия - да демонстрират щетите, които руската инвазия нанася. Инвазия, финансирана със средства, спечелени от петрол и газ.

Междувременно присъствието на Русия е до голяма степен незабележимо. За разлика от предишните години, през тази нямат павилион, а изпратената делегация е значително по-малка.

Подобна гледка не е типична за Шарм ел Шейх. Курортният град е популярна туристическа дестинация за руснаците, които са достатъчно богати, за да могат да си позволят да пътуват в чужбина - сега още повече от преди, тъй като санкциите и ограниченията за пътуване правят много други страни недостъпни за тях.

Менютата в ресторантите и табелите в магазините често са изписани не само на арабски, но и на руски. Съоръжението, което приютява конференцията на ООН обаче, е далеч по-неприветливо.

Украински активисти протестират по време на организираните от Русия събития, като посланията са насочени срещу войната в контекста на климата, посочват от CNN. Едно от основните е "Изкопаемите горива убиват."

"Като украинец мога да видя как изкопаемите горива са захранвали военната машина на Русия вече твърде дълго," казва Александра Матвийчук, адвокат по правата на човека и председател на Центъра за граждански свободи - украинска група, която получи Нобеловата награда за мир през 2022 година.

Тя взе участие в конференцията чрез видеовръзка от Киев, като добави, че Русия "никога не е била наказана" за престъпленията си на места като Чечня или Грузия, защото светът зависи от нейния нефт и газ.

Климатологът Свитлана Краковска, ръководител на украинската делегация в Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) се опитва да предаде това послание от месеци. Тя коментира пред CNN, че инвазията я е накарала да види много по-ясно връзката между руската агресия и индустрията с изкопаемите горива:

"Причината за изменението на климата е пристрастяването ни към изкопаемите горива. А приходите на Русия зависят от тях. Посланието ни е ясно: спрете да финансирате войната им. Това е от решаващо значение както за нас, така и за много други страни, които страдат от ситуацията", казва тя като набляга на факта, че събитията в Украйна и неспособността на нападнатата държава да изпълнява важната си роля като световен хранителен доставчик оказват ефект върху някои страните, които са най-уязвими от климатичната криза.

Украйна е един от най-значимите участници в Световната продоволствена програма, която доставя храни на страните, страдащи от глад, причинен или влошен от климатичната криза. За да акцентира на статута си на глобална житница, в павилиона ѝ може да бъде открита изложба с проби от различни видове почви от територията на държавата.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски също говори на конференцията: "Няма как да има ефективна климатична политика без мир на Земята".

Няколко дни след словото на Зеленски украинските войски си върнаха контрола над град Херсон, познат с посевите си на дини. Когато новината за този успех стана известна, на украинския павилион в Египет се появи диня - увита в знамето на страната - тя зае мястото си на стол, отреден специално за нея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023