Украйна печели съюзници в една от любимите туристически дестинации на руснаците Снимка: © Getty Images

Павилионът на Украйна на конференцията на ООН по изменението на климата COP27 в Египет е изграден от груби тъмносиви стени. Усеща се като бомбоубежище. Стои някак не на мястото си сред всички ярки конструкции, издигнати от останалите страни, които възхваляват красотата на природата, пише CNN в свой репортаж.

Контрастът не е случаен. Украинците пристигат в Шарм ел Шейх с ясна мисия - да демонстрират щетите, които руската инвазия нанася. Инвазия, финансирана със средства, спечелени от петрол и газ.

Междувременно присъствието на Русия е до голяма степен незабележимо. За разлика от предишните години, през тази нямат павилион, а изпратената делегация е значително по-малка.

Подобна гледка не е типична за Шарм ел Шейх. Курортният град е популярна туристическа дестинация за руснаците, които са достатъчно богати, за да могат да си позволят да пътуват в чужбина - сега още повече от преди, тъй като санкциите и ограниченията за пътуване правят много други страни недостъпни за тях.

Менютата в ресторантите и табелите в магазините често са изписани не само на арабски, но и на руски. Съоръжението, което приютява конференцията на ООН обаче, е далеч по-неприветливо.

Украински активисти протестират по време на организираните от Русия събития, като посланията са насочени срещу войната в контекста на климата, посочват от CNN. Едно от основните е "Изкопаемите горива убиват."

"Като украинец мога да видя как изкопаемите горива са захранвали военната машина на Русия вече твърде дълго," казва Александра Матвийчук, адвокат по правата на човека и председател на Центъра за граждански свободи - украинска група, която получи Нобеловата награда за мир през 2022 година.

Тя взе участие в конференцията чрез видеовръзка от Киев, като добави, че Русия "никога не е била наказана" за престъпленията си на места като Чечня или Грузия, защото светът зависи от нейния нефт и газ.

Климатологът Свитлана Краковска, ръководител на украинската делегация в Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) се опитва да предаде това послание от месеци. Тя коментира пред CNN, че инвазията я е накарала да види много по-ясно връзката между руската агресия и индустрията с изкопаемите горива:

"Причината за изменението на климата е пристрастяването ни към изкопаемите горива. А приходите на Русия зависят от тях. Посланието ни е ясно: спрете да финансирате войната им. Това е от решаващо значение както за нас, така и за много други страни, които страдат от ситуацията", казва тя като набляга на факта, че събитията в Украйна и неспособността на нападнатата държава да изпълнява важната си роля като световен хранителен доставчик оказват ефект върху някои страните, които са най-уязвими от климатичната криза.

Украйна е един от най-значимите участници в Световната продоволствена програма, която доставя храни на страните, страдащи от глад, причинен или влошен от климатичната криза. За да акцентира на статута си на глобална житница, в павилиона ѝ може да бъде открита изложба с проби от различни видове почви от територията на държавата.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски също говори на конференцията: "Няма как да има ефективна климатична политика без мир на Земята".

Няколко дни след словото на Зеленски украинските войски си върнаха контрола над град Херсон, познат с посевите си на дини. Когато новината за този успех стана известна, на украинския павилион в Египет се появи диня - увита в знамето на страната - тя зае мястото си на стол, отреден специално за нея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двама полицаи пострадаха при катастрофа между лек автомобил и патрулка на АМ "Тракия"

Инцидентът доведе до голямо задръстване, включително и в аварийната лента с насрещно движение

15:59 - 26.11.2022

САЩ разполагат 8 броя от най-добрите си бойни дронове в Гърция

САЩ изпращат осем безпилотни самолета MQ-9 Reaper в гръцката база Лариса

15:06 - 26.11.2022

Най-малко 8 души загинаха под свлачище в италианския курорт Иския

Сред изчезналите има семейство с две деца и двойка с новородено дете

14:26 - 26.11.2022

Огромен пожар избухна в Катар в близост до стадион от Световното първенство

Пожар е избухнал в близост до стадиона, където тази вечер ще се играе мачът между Аржентина и Мексико

13:42 - 26.11.2022

България напредва към еврозоната, но членството ѝ остава неясно, потвърди S&P

Все още е неясно дали тя ще получи членство от 1 януари 2024 г. поради няколко пречки

12:41 - 26.11.2022

Протест на работници в най-голямата фабрика за iPhone доведе до сериозни проблеми за Apple

Най-голямата фабрика за iPhone в света, намираща се в Централен Китай, беше застигната от протести

11:24 - 26.11.2022

Почернените майки на Путин се оказаха видни политкомисарки

Срещите на руския президент Владимир Путин с цивилни граждани отново станаха повод за съмнения дали изобщо са реални

11:20 - 26.11.2022