В Русия отменят "Безсмъртния полк", в София обаче пак ще има шествие под флага на СССР Снимка: © Getty Images

Шествието "Безсмъртният полк", създадено и поддържано от Русия, ще се проведе в България на 9 май независимо от руската военна агресия в Украйна и от факта, че няколко руски региона се отказаха от събитието в Деня на победата.

Инициативата формално представлява честване на паметта на загиналите руски войници във Втората световна война - всъщност беше замислено от Владимир Путин през 2012 г. като допълнително събитие към военния парад на Червения площад, което започна да се "изнася" като пропаганда в чужбина.

В България шествието се организира и за "героите от антифашистката борба", т.е. партизанското крило на БКП, а по време на проявите се развяват знамена на Русия и на СССР.

През май 2022 то беше водено лично от руския посланик Елеонора Митрофанова в присъствието на политици от БСП, АБВ и други партии с проруска ориентация. Стигна се и до напрежение заради конфликт между русофилите и протестиращи срещу Путин.

На 9 май България чества Деня на Европа - годишнина, посветена на мира и единството, обвързана с декларацията на Робер Шуман, която слага началото на бъдещия ЕС.

По ирония - властите в Русия масово приемат решения за отказ от провеждане на "Безсмъртния полк" на 9 май поради "съображения за сигурност". Вместо това те препоръчват на хората да поставят портрети на своите загинали предци на прозореца на дома си.

Британското разузнаване лансира свое обяснение за спирането на шествието в Русия - нежелание да се подчертава големия мащаб на убитите руски войници при инвазията в Украйна, която Москва също се опитваше да оправдава с "денацификация".

Дори ръководителят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин постави под съмнение пропагандните твърдения, че в украинската армия имало "нацисти".

Шествието на "Безсмъртния полк" беше отменено в Курск, Белогород, Разан, Брянск, Псковската и Орловската област, както и във всички окупирани от руснаците украински територии.

За сметка на това - то се проведе предсрочно в столицата на Конго:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024