Москва посрещна новия посланик на САЩ с прокремълски протест Снимка: © Screenshot/РИА Новости

Новият американски посланик в Русия Лин Трейси беше освиркана още в първия си работен ден от група от прокремълски протестиращи в Москва, съобщава "Ройтерс".

Трейси, която е първата жена на този пост, беше посрещната от разгневена тълпа, докато влизаше в руското външно министерство, за да представи официално дипломатическите си пълномощия.

Групата държеше ръчно изрисувани плакати с послания, критикуващи Вашингтон, като на един от тях пишеше: "Вашите танкове убиват цивилни". Протестите в Русия - особено по въпроси, свързани с войната - са на практика забранени, освен ако не са подкрепени от властите.

Самата Трейси не погледна и не обърна особено внимание на протестиращите, които стояха на метри от нея пред сградата. Не е ясно колко демонстранти са се събрали, но кадри, показани от руската държавна информационна агенция РИА Новости, показват, че в тълпата е имало около десетина протестиращи - много от които са деца и младежи.

Съветникът на украинския вътрешен министър Антон Геращенко заяви, че протестът е бил режисиран и организиран от руски служители. Той публикува в профила си в Twitter кадри от публичното събитие и написа:

"Младежи с плакати бяха доведени в Министерството на външните работи на Москва, за да скандират "Америка е терористична държава" по адрес на новия посланик на САЩ".

Отношенията между Вашингтон и Москва са особено обтегнати особено на фона на руската война в Украйна. От самото ѝ начало Съединените щати са верен съюзник на Киев и го снабдяват оръжия, сред които скоро ще има и ключови бойни танкове.

Макар че понякога двете страни успяват да постигнат дипломатически споразумения, като например размяна на затворници, контактите на високо равнище са почти несъществуващи.

В изявление в понеделник посолството на САЩ заяви:

"Посланик Трейси е фокусирана върху поддържането на диалога между нашите столици в момент на безпрецедентно напрежение, защита на интересите на американските граждани, задържани в Русия, и подкрепа на връзките между американския и руския народ."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024