Киев, Харков и Херсон са бомбардирани от руска артилерия - включително селища с масово рускоговорящо население - но през това време Москва гледа на света през все по-странна перспектива.

Опашките, типични за времето на Съветския съюз, са се завърнали в руската столица - само че този път са пред празните банкомати и неработещите четци за картови разплащания в метрото.

В училищата се водят часове по гражданско възпитание, в което преподавателите са длъжни да обясняват на децата защо войната не е война, а е "специална операция за мир", по въпросник с готови отговори.

А докато опозиционни медии като "Ехото на Москва" и "Дождь" са изключени от ефир по заповед на прокуратурата, държавните телевизии разпространяват смайващи послания до обществеността.

Това е картината, която италианският журналист Марко Имаризио показва от столицата на Русия - мястото на най-големите антивоенни протести досега, в което обаче "мирът не е вариант".

Специалният пратеник на "Кориере дела сера" започва разказа си за живота в Москва от класните стаи.

"В края на часа по гражданско възпитание, посветено на нападението над Украйна (въпреки че е забранено да се използва това определение), учителите от началните и средните училища в цяла Русия са длъжни да прочетат на учениците известното стихотворение на Евгений Евтушенко, написано през 1961 г. в разгара на напрежението между СССР и САЩ.

"Искат ли руснаците война? Попитайте тишината над ширината на полята, брезите и тополите. Попитайте и войниците, които под брезите лежат. Децата им ще ви разкажат искат ли руснаците война".

В учебния материал, изпратен на всички учители, има въпросник, който подсказва какви отговори да се дадат на евентуалните питания на учениците.

"На нас не ни харесват конфликтите, но да отстъпим пред провокациите не е в наш стил. Русия винаги е на линия, когато трябва да предпазим нашия народ и неговите интереси".

"Плахите знаци на безпокойство в руското общество, протестите на малцината смели студенти, разграничаването на някой от известните руски интелектуалци" правят впечатление на Имаризио, но дори те изглеждат като капки в "потока" от държавна пропаганда или цензурата, която изключва медии с помощта на закон от два реда.

"Ние напредваме и ще победим. Как може да не го направим с украинците, които изваждат батальони, в които има само гейове", казва в ефир водещата журналистка в най-важната новинарска емисия на канал, контролиран от правителството.

"Информацията, която влиза в дома на 146 милиона души е тази. Не на независимите медии, от които жадуваме да дойде истинската информация. Не от радиото Ехо Москвы, или от телевизия Дождь, които вчера вечерта бяха затворени със закон от два реда", казва авторът.

Той цитира изследване на държавния статистически институт, според което две трети от руснаците подкрепят инвазията.

"Може и да са 100 процента или 200 процента. Кой може да провери каква е истината, когато има само една камбана, на която е разрешено да бие?", казва той.

Малцина са гласовете, които се осмеляват на различно мнение в тази среда.

Известният документалист Леонид Парфьонов казва, че и при победа Русия ще изгуби.

"Това не е война за бъдещето, а за едно имперско минало, за което на нашия народ вече не му пука. Носталгията по СССР не е колективно чувство, живее само в главата на онзи, който командва в момента", казва той.

Междувременно кешът изчезва от руския мегаполис, а Apple Pay и Google Pay вече не работят.

"Връщаме се в каменната ера", проклина професор, който не успява да хване влака си от метрото за крайните квартали на Москва.

Засега няма масови сцени на опашки и истерии, докато хората се мъчат да изтеглят малки суми пари от банкоматите.

"Когато се качихме в метрото обаче, видяхме мъж, който беше обиждан и осмиван от група ученици, защото на палтото си беше закачил украинска значка. Андрей Кураев е богослов, протодякон, и противник на патриарх Кирил: "Има ниво на взаимно презрение между патриотичното общество и либерално-прогресивното малцинство, което не обещава нищо добро за нашето бъдеще", пише журналистът.

Думите на режисьора, носител на Оскар, Никита Михалков сякаш нарочно го потвърждават.

"Питам руските пацифисти, които сега плачат, къде бяхте, когато нашият народ беше преследван в Донбас? Едва днес се събудихте, защото ви е страх от санкциите, защото децата ви учат в чужбина. Махайте се, емигрирайте, вървете там, където харчите парите си, които ви плаща онази руска държава, която така презирате", казва той в интервю, което вече има 4 милиона гледания.

В осем вечерта на улица Николская, недалеч от Червения площад, няколко младежи подават на минувачите бели гълъби да ги погалят срещу дребни стотинки.

Но това няма нищо общо с мира, държат да уточнят те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024